Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszakapják pénzüket a Megasztár 4 hoppon maradt szavazói

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kártalanítja a TV2 Megasztár 4 nevű tehetségkutató műsorában felesleges szavazatokat leadó nézőket a TV2-t működtető MTM-SBS Zrt. és a műsort készítő Interaktív Kft.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bár megállapította, hogy megváltoztak a telefonos szavazás szabályai, a kártalanítás miatt mégsem büntet.

A GVH 2009 februárjában indított eljárást az MTM-SBS Televízió Zrt. és az Interaktív Kft. ellen. A versenyhatóság észlelte, hogy a TV2-n 2008 őszétől sugárzott Megasztár 4 című szórakoztató tehetségkutató nyolcadik döntőjében lebonyolítandó szavazás menetével kapcsolatosan a vállalkozások által közzétett egyes tájékoztatások megtéveszthették a nézőket.

A közlemény szerint a Megasztár 4 a nézői interaktivitásra épült. Akik emelt díjas SMS-ben és telefonon szavaztak, befolyásolhatták a versenyzők továbbjutását, a műsor végeredményét. A műsor első hét döntőjében a nézői szavazatok határozták meg a sorrendet, és a hetedik döntő befejezése után is a korábbiakhoz hasonló szavazási eljárásra hivatkozva buzdították a nézőket arra, hogy a kedvenc versenyzőiket támogassák szavazataikkal.

A nyolcadik döntőben azonban a szavazást illető szabályok hirtelen - anélkül, hogy ez a műsort népszerűsítő kampányból és a műsoridő alatt folyatott tájékoztatásokból kitűnt volna - megváltoztak. Ezzel a zsűri által eleve továbbjuttatott versenyzőre leadott szavazatok "feleslegessé váltak". A szavazó a fentiek ismeretében ugyanis okkal dönthetett volna úgy, hogy nem szavaz senkire, illetve úgy is, hogy a három versenyző közül a másodikként preferált kedvencét támogatja szavazatával.

A GVH előzetes álláspontjának kézhezvételét követően az MTM-SBS Televízió Zrt. és az Interaktív Kft. kötelezettségvállalást terjesztett elő. A vállalás szerint az MTM-SBS Televízió Zrt. és az Interaktív Kft. az érintett szavazói körnek a szavazataik kapcsán okozott költségeket visszatérítik. Az érintett szavazókat erről közvetlenül értesítik a vállalkozások - SMS-ben, illetve telefonhívással, attól függően, hogy milyen formában adta le szavazatát az adott néző. Emellett a TV2 honlapján, illetve teletextes oldalán is nyilvános közleményben hívják fel a figyelmet a visszatérítési lehetőségre.

Mivel vállalásukkal a vállalkozások összhangba hozták magatartásukat a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseivel és vállalásukkal a közérdek védelme is hatékony védelme is biztosítható volt, a versenyhatóság a vállalás kötelezővé tétele mellett az eljárás megszüntetéséről döntött - olvasható a GVH közleményében.