eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin

A kisgyerekeknek két adag kell az új influenza elleni oltásból

A kisebb gyerekeknek két dózis vakcinára lesz szükségük a pandémiás H1N1 influenza ellen, jelentették be hétfőn amerikai egészségügyi tisztviselők.

A Sanofi-Pasteur új típusú influenza elleni védőoltásának tesztjei szerint a gyerekek ugyanúgy reagálnak rá, mint a szezonális influenza elleni vakcinára. Ez azt is jelenti, hogy a tíz év fölötti gyerekeknek elegendő egy dózis, ám az ennél fiatalabbaknak két adagra van szüksége.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (IAID) igazgatója elmondta, hogy a kisgyerekek vélhetően 21 napos különbséggel kapják meg a két oltási adagot. Közlése szerint ugyanazon a napon kaphatják meg a szezonális és a H1N1 influenza elleni oltást, ami könnyítheti az oltások megszervezését.

"Amint azt reméltük, a 2009-es H1N1 vakcina úgy működik, mint a szezonális influenza vakcinája" - mondta el Fauci újságíróknak telefonos sajtótájékoztatóján. A 10 és 17 év közötti gyerekeknél az oltás olyan immunválaszt váltott ki, amely 8-10 napon belül megvédheti őket a H1N1-től - közölte Fauci.

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint eddig 46 amerikai gyerek halt meg az új típusú influenzában. Amint azonosították az új vírust, az Egyesült Államok kormánya és több cég megkezdte az oltóanyag gyártását, majd augusztustól sor került a biztonságosságot és hatékonyságot ellenőrző tesztekre is.

Világszerte jelenleg mintegy 25 cég gyárt H1N1 vakcinát. Az Egyesült Államok eredetileg 195 millió dózis oltóanyagot rendelt öt gyártótól. A megrendelés legutóbbi kibővítésével 250 millió adag fölött lesz az elkészülő oltóanyag.

A legtöbb ország úgy rendelte meg a H1N1 elleni vakcinát, hogy két adagra lehet belőle szükség személyenként, ezért nagyobb lesz a készlet a számítottnál. A CDC először 160 millió ember oltását tervezte, köztük terhes nőket, szívbetegeket, asztmásokat, cukorbetegeket és iskolás gyerekeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×