eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság Mőcsény polgármesterét

A Tolna Megyei Bíróság 160 ezer forint pénzbüntetésre ítélte szerdán, nem jogerősen Krachun Elemért, Mőcsény független polgármesterét, akit felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt marasztalt el.

A per másodrendű vádlottját, Andrásikné Pálfi Annamáriát a bíróság közokirat-hamisítás miatt mondta ki bűnösnek és megrovásban részesítette, ugyanakkor mindkét vádlottat - az ügyészi indítvánnyal egyezően - felmentette a hivatali visszaélés, sikkasztás és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás vádja alól.

Az ügyészség azzal vádolta a polgármestert, hogy 2008-ban a képviselő-testület határozatával ellentétesen egy másik cégnek értékesített egy önkormányzati telket, az akkor a körjegyzőt helyettesítő köztisztviselőt pedig azzal, hogy a határozatról készített kivonaton nem az eredeti céget szerepeltette vásárlóként.

Egy másik vádpont szerint Krachun Elemér 2007-ben és 2008-ban úgy vett fel összesen 1,7 millió forint jutalmat, hogy a testület kisebb összegről döntött, illetve egyáltalán nem határozott ilyen juttatásról. A vádhatóság álláspontja az volt, hogy a jegyzőkönyveket a polgármester utasítására a másodrendű vádlott meghamisította.

A második vádpontban az ügyész bizonyítottság hiányában indítványozta a két vádlott felmentését, mivel a tanúként meghallgatott önkormányzati képviselők nem tettek egybehangzóan terhelő vallomást. A könyvszakértő azt is megállapította, hogy a mőcsényi önkormányzat költségvetése mindkét évben tartalmazta a polgármesteri jutalmat előirányzatként, bár adminisztratív hiányosságok előfordultak a kifizetésnél.

Az ítéletet az ügyész és a másodrendű vádlott tudomásul vette, a polgármester három nap gondolkodási időt kért.

Krachun Elemér 1998-tól állt függetlenként a 380 fős völgységi falu élén 2010. február 11-ig, amikor a mostani üggyel összefüggésben lemondott tisztségéről. 2010. október 3-án négy jelölt közül, a szavazatok 41 százalékával választották ismét polgármesterré.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×