eur:
388.99
usd:
361.07
bux:
68636.57
2024. május 7. kedd Gizella

Budapesttől Bamakóig tart a flúgos futam

Szombat reggel indul a fővárosból a harmadik Budapest-Bamako-rali. Szabó Gál András, a köznyelvben "fapados Dakarnak" is nevezett verseny ötletgazdája elmondta: a terepjárók és motorok mellett idén egy fagylaltoskocsi, egy Velorex és két busz is indul a futamon.

Százötven csapat vesz részt a 2008-as Budapest-Bamako-ralin, a legtöbben a fővárosból rajtolnak el, míg a külföldi párosok később csatlakoznak a mezőnyhöz - mondta az InfoRádiónak a sivatagi verseny ötletgazdája.

Szabó Gál András hozzátette: a mezőny meglehetősen vegyes, lesznek, akik luxusterepjáróval, pick-uppal vesznek részt a futamon, de indulnak motorosok is, sőt, egy Velorex legénysége is megpróbál megküzdeni az elemekkel a kelet-európai kocsik, buszok, egy fagylaltoskocsi és egy mentőautó legénységével egyetemben.

A versenykategóriában induló negyven csapat vérre menő csatát vív majd a győzelemért, őket követik majd a túrakategória résztvevői. A két kategória indulóinak azonos útvonalat kell teljesíteniük - mondta "A Nagy Afrikai Futam" kitalálója.

A mezőny Budapest belvárosából indul, áthalad a Lánchídon, majd az M1-M7-es közös szakaszán. A versenyzők az országot a 8-as úton, Szentgotthárdnál hagyják el.

Ezután következik Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, majd a mezőny innen Marokkóba hajózik január 15-én. Átvágnak Nyugat-Szaharán és Mauritánián, majd következik Mali és az ország fővárosa, az úti cél, Bamako.

A futam ötletgazdája elmondta: nem tart az afrikai szakaszoktól, sokkal inkább aggódik amiatt, ami Székesfehérvár és Körmend között történhet, itt ugyanis "sokkal csúszósabbak az utak,sokkal hülyébben vezetnek az emberek és sokkal nagyobbak a kamionok".

A versenyből - mondta Szabó Gál András - nem lehet kiesni. Ha valamelyik csapat járműve végképp lerobban, eladhatja és vehet egy újat.

Tavaly egy csapat négy autót használt el a futam során - emlékezett vissza a szervező.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×