Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végzetes hiba: tévedtek, szabadon engedték, gyilkolt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendőrségi számítógépes rendszer hibája miatt engedték el azt a bűnözőt, aki néhány órával később megölt egy férfit az egyik londoni buszon. A brit kormány szóvivője bejelentette: vizsgálatot indítanak az ügyben, amely rávilágít az állam büntetőjogi rendszerének súlyos hiányosságaira.

Nem lett volna szabad kiengedni a letartóztatásból azt a bűnözőt, aki szabadulása után tizenegy órával megkéselt egy férfit.

Anthony Joseph egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt ült, mégis kiszabadulhatott, azért, mert adatai egy technikai hiba miatt nem kerültek fel a rendőrség országos nyilvántartási rendszerébe.

E hiba miatt kellett meghalnia Richard Whelannak, aki együtt utazott Anthony Joseph-fel egy londoni buszon. Joseph chipset dobált Whelan barátnője felé, a férfi pedig megkérte, hogy legyen szíves, fejezze be. Erre a bűnöző megtámadta, és egy késsel hétszer szúrta meg áldozatát, aki belehalt sérüléseibe.

Beismerte

A bíróság előtt Anthony Joseph beismerte az emberölést, de azt állítja, paranoid skizofréniában szenvedett, amikor elkövette azt. Elmeállapotát több szakértő is megvizsgálta, de nem tudtak megegyezni.

Az ügyész szerint furcsa, hogy a férfi csak akkor hozakodott elő ezzel, amikor már vizsgálati fogságban volt a Belmarsh börtönben, nem korábban.

Két esküdtszéknek nem sikerült döntésre jutnia az ügyben, egy, az azt vizsgáló egyik bíró azonban csütörtökön elfogadta Anthony Joseph védekezését. A döntés felháborította az áldozat családját.

"Mi, Richard családja természetesen nagyon felháborodtunk. Úgy érezzük, hogy a csökkent felelősségérzettel való védekezést most védhetetlen helyzetben használták. Rengeteg bizonyíték van arra, hogy Anthony Joseph dühös és bosszúálló ember. Azt a kifogást hangoztatja, hogy mentális problémája van. Szerintünk hidegvérrel, ok nélkül gyilkolta meg Richardot" - mondta felháborodva az áldozat testvére.

Nem ítélték el

A 2005. júliusi gyilkosságról videófelvétel is készült a buszon, ezen látszik, ahogyan az áldozat támadójával dulakodik. Amikor Anthony Joseph lement az emeletes busz alsó szintjére, ott önelégülten bele is mosolygott a kamerába, majd elhagyta a bűntett helyszínét.

Anthony Joseph az ítélethirdetés után elnevette magát a vádlottak padján. A férfit egy hónapig még vizsgálati fogságban tartják, aztán határozatlan időre zárt elmegyógyintézetbe küldik.