eur:
389.85
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Police.hu

A friss adatokból kiderül, hogyan is áll most az iskolaőrprogram

Három vármegyében éltek eddig legszívesebben az iskolaőrség lehetőségével, az őröknek olykor jóval súlyosabb dolgokat is kezelniük kell, mint egy-egy csetepaté.

Három és fél éve indult el a nagy port kavaró iskolaőri program a hazai nevelési és oktatási intézményekben, legalábbis azokban, ahol az intézményvezető igényt tart a szolgálatellátásra - írja az Index.

"A 2023–2024-es tanévben az Iskolaőri Programban 803 intézmény vesz részt. Az állomány feltöltöttsége 90 százalékos, ez az arány 2024. április elsején 703 nevelés-oktatási intézményben tette lehetővé az iskolaőri szolgálatot. A toborzás és státuszok felöltése folyamatosan zajlik" - tájékoztatta a lapot az Országos Rendőr-főkapitányság azzal kapcsolatban, hogy hol tart most a 2020-ban indult program, hány helyen működik jelenleg a szolgáltatás.

Mint írják, az állományra vonatkozó adat 725 szolgálatot teljesítő őrt jelent, így vannak olyan intézmények, ahol többen is ellátják a feladatot. A rendőrség tájékoztatása szerint

az intézményvezetők leginkább a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén igénylik az iskolaőri szolgálatellátást.

Az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt, tanulók között előforduló jogsértés a verekedés, garázdaság. De kell intézkedniük kábítószerrel kapcsolatos jogsértések, testi sértés, és vagyon elleni cselekmények, például lopás ügyében is. Leggyakrabban viszont a tanulók által az iskolába bevitt szúró-vágó eszközök miatt indul szabálysértési eljárás.

"A fenntartók és az intézményvezetők visszajelzése alapján az iskolaőrséggel érintett intézményekben a pedagógusok, az oktatók és a diákok szubjektív biztonságérzete erősödött, amellett, hogy a tanulók szabálykövetőbb magatartása is tapasztalható. Az Iskolaőri Program szükségességét, az iskolaőrök munkájának fontosságát a közvéleménnyel összhangban a rendőrség is pozitívan ítéli meg. Mind az intézményekben történt jogellenes cselekmények számának csökkenéséről szóló visszajelzések, mind az iskolaőri jelenléttel kapcsolatos nyilatkozatok arra utalnak, hogy az oktatási intézményekben a rend és a biztonság erősödött az elmúlt időszakban" - válaszolta az ORFK a lapnak arra a kérdésre, hogy mennyire hatékony az iskolaőri program.

Mint írják,

a programot számos kritika érte már az elejétől fogva, szakmai szervezetek, alapítványok hangoztatták azt az álláspontot, hogy "az erőszakra nem erőszakkal kell válaszolni".

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta: "Az iskolaőrök viszonylag kevés alkalommal intézkedtek, pedig erőszakos cselekményekre sajnos még mindig van példa, ám sokszor, mire odaérnek, a baj már megtörtént. Nem mondom, hogy semmilyen biztonságot nem nyújtanak, mert ez nem igaz, de ez önmagában édeskevés, megelőzésre, valamint pszichológusok és szociális munkások segítségére is szükség lenne".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is hasonló véleményen van, a szervezet korábban azt szorgalmazta, hogy az iskolaőrségre elkülönített forrásokat fordítsák pedagógiai asszisztensek, iskolapszichológusok alkalmazására, de a családvédelmi szakszolgálatok megerősítésének fontosságát is gyakran hangsúlyozták - írják.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×