eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Elektromos roller a milánói Dóm téren 2019. augusztus 16-án. Az észak-olasz nagyváros vezetése korlátozza a közlekedést az elektromos rollerekkel, ameddig a használatukat átfogóan nem szabályozzák.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Heteken belül változhat a KRESZ

Már a kormány előtt van az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által alaposan átrágott javaslat, amely az új e-eszközök közlekedési sorsát is meghatározza - tudta meg az Infostart.

Noha idén aligha áll nyárra teljesen helyre a városi turizmus, a "hátizsákosok" minden valószínűség szerint amint tudnak, el fognak indulni - például Budapest felé -, a jó idő beköszöntével pedig egyre többen választanak a tömegközlekedési eszközöktől vagy az autótól eltérő eszközöket, például rollereket, elektromos rollereket vagy kerékpárt.

Ennek kapcsán az Infostart azt tudakolta a Kormányinfón, hogy mikorra készülhet el a KRESZ módosítása, amely az elektromos rollerek és kerékpárok közlekedését is szabályozná.

"Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság készít egy olyan szakmai javaslatcsomagot, amely széles körű szakmai egyeztetésen megy keresztül. Épp most fekszik az Országos Balesetmegelőzési Bizottság asztalán, ezt követően kerül a kormány elé a javaslat" - fogalmazott válaszában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A módosításra tehát még nem került sor, de

a kormány "a következő hetekben, legfeljebb hónapokban meg fogja tárgyalni és dönteni fog" róla.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos április elején az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az új KRESZ az elektromos rollerek és e-kerékpárok megjelenésére is reagál, és rávilágított arra is, hogy már három éve egyeztetnek az új KRESZ-ről az OBB-vel.

Szerinte a gyakorlati vizsga lehetőségének megteremtésén túl azt is érdemes lenne jogszabályilag rendezni, hogy negyedik-ötödikes korban kötelezően kelljen vizsgát tenni, hiszen ekkor már a gyerekek egyre többet járnak önállóan gyalogosan és kerékpárral, amit nem mindegy, hogy milyen biztonsággal tesznek. Arról nem is beszélve, hogy a KRESZ 12 éves kortól megengedi nekik a főúton biciklizést.

A teljes interjút alább meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×