eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Varga Mihály: az euró bevezetése nem feltétele a növekedésnek

Varga Mihály: az euró bevezetése nem feltétele a növekedésnek

Az euró bevezetése nem feltétele a gazdaság növekedésének – mondta a nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Varga Mihály beszélt az államadósság csökkentéséről, a devizahitelek kivezetéséről, az állami vagyon növekedéséről és a Budapest Bank sorsáról is.

Az államadósság csökkentése a következő években is fontos feladat marad, amibe még nagyobb mértékben be akarja vonni a lakosságot is - mondta Varga Mihály.

„Azt a célt tűztük ki, hogy 2020-ra 70 százalék alá csökkenjen, tehát már hatossal kezdődjön az államadósság bruttó hazai nemzeti termékhez viszonyított mértéke.”

A miniszter beszélt a devizahitelek sikeres kivezetéséről is.

„A jegybank komolyan korlátozta mára azt, hogy ki vehet fel devizahitelt: rendelkeznie kell devizában jövedelemmel, egy bizonyos összeggel. Sokkal szigorúbbak már azok a mutatók, amely alapján hiteleket kapnak az emberek.”

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az állam vagyona jelentősen nőtt a közműcégek visszavásárlásának köszönhetően.

„A Főgáztól kezdve a Mol 25 százalékán át a Rába bizonyos tulajdonrészének a visszavásárlásáig sok minden történt. Ezt jól tettük. Abban, hogy az elmúlt években jelentős rezsicsökkentés történt, komoly szerepe van annak is, hogy az energiaszolgáltatók területén állami tulajdonba került néhány cég.”

A tárcavezető elmondta, hogy a Budapest Bank csak ideiglenesen kerül a magyar állam tulajdonába.

„Ahogy ezt megtettük a Magyar Külkereskedelmi Bank esetében, itt is azt a vállalásunkat teljesíteni fogjuk, hogy ez tartósan nem marad állami tulajdonban.”

Varga Mihály szerint a gazdaság uniós források nélkül is képes a növekedésre, és annak az euró bevezetése sem a feltétele.

„Gondoljunk Szlovákia és Csehország példájára. Szlovákia bevezette az eurót, örömteli módon növekszik, Csehország nem vezette be, örömteli módon szintén növekszik, sőt még jobban, mint a szlovák gazdaság. Az olasz, a portugál, a görög példa azt mutatja, ha egy ország nincs egy bizonyos fejlettségi szinten és versenyképességben, hatékonyságban nem áll közel mondjuk a német gazdaság szintjéhez, akkor sérülékeny lehet, és komoly veszteséget tud elszenvedni pusztán a közös valuta bevezetésével.”

A miniszter szerint a következő hónapok egyik fontos feladata versenyképesség növelése, és ezzel összefüggésben a szakképzés és a munkaerőpiac összehangolása lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×