eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

Mi lesz az óraátállítással?

Csütörtökön dönt az Országgyűlés Házbizottsága, hogy napirendre kerüljön-e jövő héten az óraátállítás eltörlését célzó jobbikos javaslat.

Tekintve, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága kedden egyhangúlag támogatta az óraátállítás eltörlését célzó jobbikos javaslat tárgysorozatba vételét, a Házbizottságnak már csak azt kell eldöntenie, hogy mikor kerüljön a Ház napirendjére az előterjesztés, hogy megkezdődhessen róla a parlamenti vita. A javaslat egyik beterjesztőjét, a jobbikos Kepli Lajost hallják.

"Sokkal több olyan hátránya van az emberek közérzetében, egészségi helyzetében és egyébként a gazdasági életben is, ami indokolttá tenné, hogy elgondolkodjunk ennek a megszüntetésén" - mondta a javaslat egyik beterjesztője, Kepli Lajos jobbikos képviselő.

Bár nemrég az egyik turisztikai portál saját felmérésére hivatkozva arról írt, hogy a lakosság négyötöde eltörölné az óraátállítást, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy az egészséges szervezetet nem viseli meg hosszú távon az óraátállítás, a betegekét azonban annál inkább.

"Minimális alkalmazkodási nyomást jelent a szervezetnek, de a problémák, amelyek ilyenkor jelentkeznek, azok nem az óraátállítás miatt vannak. Az óraátállítás azoknak a szervezetét terheli meg jobban, akiknek az alkalmazkodóképessége már nagyon erősen beszűkült valami más miatt" - mondta Purebl György.

Az óraátállítással járó energiamegtakarításról nemrég az áramelosztó Mavir szóvivője, Berczelly Réka nyilatkozott az InfoRádiónak.

"Évről évre kimutatható, hogy körülbelül egy 100-120 ezer MWh villamosenergiát takarítunk meg az óraátállítással, ami egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztása."

A Jobbik előterjesztése úgy törölné el az évente kétszeri óraátállítást, hogy nem a normál, hanem a Magyarországon 36 éve alkalmazott nyári időszámítást tartaná egész évben. Így míg nyáron Ausztriával, télen Romániával lenne Magyarország azonos időzónában, változást tehát így is hozna a téli és nyári időszámítás váltakozása, leginkább a környező országok uniós irányelvek szerinti eljárása miatt.

Tehát az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók mellett a módosítás feltehetőleg érintené a nemzetközi menetrendeket, illetve az informatikai rendszereket akár pénzügyi vagy más területen. Részint ezért látta úgy az InfoRádió megkeresésére Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, hogy egy sokrétű, alapos vizsgálatnak kellene megelőznie egy ilyen döntést.

"A Magyar Tudományos Akadémia megfelelő szakértő testületei végezzenek egy alapos vizsgálatot, és ennek függvényében lehet értelmes döntést hozni a parlamentben, hogy ez az intézkedés, ha változtatásra kerül sor, jól szolgálja-e a munkavállalók érdekeit és hát nem utolsó sorban a gazdasági életet nem zavarja meg."

2011-ben egyébként a jobbikos javaslathoz hasonlóan szüntette meg az óraátállítást Oroszország, egész évben tartva az addigi nyári időszámítást. Hasonlóan járt el nem sokkal később Fehéroroszország és Ukrajna is.

Az InfoRádió kérdésére, hogy a Fidesz frakció támogatja-e az elképzelést, a képviselőcsoport rövid közleményben reagált, amely szerint képviselőik csupán az indítvány tárgysorozatba vételére bólintottak rá a Gazdasági bizottság ülésén, a kormánypárti frakciók a képviselőcsoportok következő együttes ülésén vitatják meg a kérdést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×