Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Valki László: mindegy, mi van az alkotmányban, az uniós jog érvényesül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádiónak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint a magyar kormány által kezdeményezett alkotmánymódosítás nem írhatja felül az uniós jogot.

„Az alkotmánymódosítási javaslatok közül még csak egy szakaszt ismerünk, de az Alaptörvény bármilyen módosítása történik is meg, az nem fogja felülírni azokat a normákat, amelyeket az Európai Unióban eddig meghatároztak” - közölte Valki László.

A nemzetközi jogász hozzátette, ezek felülírják a tagállamok belső jogi normáit, beleértve az alkotmányait is.

„Mindegy, hogy mi van az alkotmányban, a kérdés az, hogy egy jogszerűen meghozott határozat, döntés, rendelet, irányelv összeütközésben áll-e a belső joggal vagy sem. Ha igen, akkor az európai jog fog érvényesülni” - mondta Valki László.

A magyar kormány ugyan kezdeményezheti az uniós alapító szerződések módosítását, de a nemzetközi jogász ennek a megoldásnak túl nagy jövőt nem jósol.

„Annál is inkább, mert az uniós alapszerződéseket két évvel ezelőtt módosították utoljára Lisszabonban, ezek hatályban vannak, és senkinek nincs kedve ahhoz, hogy újból kinyissa a szerződéseket és új szabályokat próbáljon elé helyezni. Teljesen reménytelennek látom a vállalkozást” - hangsúlyozta Valki László.

A nemzetközi jogász hozzátette, az Európai Unió számára az a lényeg, hogy mi a tagállamok tényleges gyakorlata; ha meghoznak egy új előírást, akkor azt a tagállamok végrehajtják vagy sem.

„Ha valaki az alkotmány ilyen vagy olyan módon módosítja, még nem jelenti azt, hogy az uniós szervek elhatároznák, hogy eljárnak vele szemben” - mondta Valki László.