eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Először nyert Golden Globe-díjat magyar alkotás - a nap hírei

A sorkatonai szolgálat visszaállítását nem, de a tartalékos állományt és a hivatásos haderőt fontosnak tartja a kormány - mondta Bakondi György. Szijjártó Péter szerint az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy Közép-Európában a sajtó sokkal szabadabb, mint Európa nyugati felében. Először nyert magyar alkotás Golden Globe-díjat.

A sorkatonai szolgálat visszaállítását nem, de a tartalékos állományt és a hivatásos haderőt fontosnak tartja a kormány - reagált az InfoRádióban Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a svéd külügyminiszter kijelentésére. Margot Wallström vasárnap azt mondta: a kötelező sorozás visszaállítása kedvező változást hozna az európai migránsválság kezelésében. A honvédség alkalmazásának jogi szabályozásáról kedden kezdődik ötpárti egyeztetés.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy Közép-Európában a sajtó sokkal szabadabb, mint Európa nyugati felében. Szijjártó Péter a svéd külügyminiszter Magyarországról tett kijelentésére reagált. Margot Wallström egy biztonságpolitikai tanácskozás vasárnapi megnyitóján Lengyelország mellett Magyarországot is megemlítette, mint szólásszabadságot korlátozó reformokat bevezető országot.

A múlt héten elküldte a felszólító levelet a nemzeti fejlesztési tárcának a Budapesti Közlekedési Központ az agglomerációs közlekedés finanszírozásával összefüggő mulasztás miatt. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint, ha a minisztérium nem rendezi a helyzetet, 15 nap elteltével felmondja az egyezséget a BKK. A tárca jelezte: nyitott a tárgyalások lefolytatására, amelyre a nemzeti fejlesztési miniszter a következő kormányülésen kaphat felhatalmazást.

Rendezte a bérekkel összefüggő korábbi panaszokat a Magyar Államkincstár. A szervezet elnöke hangsúlyozta: továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat. Dancsó József az M1 műsorában emlékeztetetett arra, hogy a Magyar Államkincstár tavaly szeptembertől egy új, az úgynevezett központosított illetmény számfejtési rendszerre tért át és emiatt lehetségesek eltérések, a munkavállalók pedig adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg illetményeiket.

A sertéspiacon működő szakmai szervezetek szerint már a fogyasztók is érzik az ágazatban megvalósított áfacsökkentések hatását. Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az InfoRádióban úgy vélte: a tőkehús áfájának januári 5 százalékra csökkentésével érezhetően csökkent az áfacsalások száma, fehéredett az ágazat gazdasági tevékenysége. a fogyasztás növelésével összefüggésben különösen fontosnak nevezte a vásárlók pontos tájékoztatását.

Az eladó ingatlanok mintegy 6,4 százaléka felel meg a Családi Otthonteremtési Kedvezményben előírt feltételeknek - írja összeállításában az Otthontérkép. Eszerint az új építésű otthonokra érvényes támogatás összegével megegyező áron vidéken már lehet ingatlant vásárolni, de a fővárosban erre még kevés az esély. A Századvég közvélemény-kutatása szerint támogatja az új otthonteremtési programot a lakosság döntő többsége.

Budapesti Gazdasági Egyetem néven, alkalmazott tudományok egyetemeként folytatja működését az idei évtől a Budapesti Gazdasági Főiskola. Palkovics László, felsőoktatási államtitkár az átalakulás alkalmából tartott szenátusi ülésen elmondta: az intézmény a munkaerőpiaccal szoros partneri kapcsolatban képzi a szakembereket és ennek a kutatásban is kiemelt jelentősége lesz.

Várhatóan fokozza a nyomást Lengyelországon az Európai Bizottság szerdai vitáján, amiért az új kormány szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét - közölték névtelenséget kérő uniós források. A bizottsági vitát egyes megfigyelők úgy értelmezték, mint a három szakaszból álló uniós jogállamisági mechanizmus elindításának előzményét, amihez Brüsszel akkor folyamodhat, ha egy tagállamban a jogállamiságon csorba esik.

Először nyert magyar alkotás Golden Globe-díjat. Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Arany Glóbuszt Los Angelesben. A Hollywoodban akkreditált újságírók szervezete Alejandro González Inárritu-nak ítélte a legjobb rendezés díját a Visszatérő című alkotásért, amely megkapta a legjobb drámai filmért járó elismerést is, a főszereplő Leonardo di Caprio pedig elvitte a legjobb színész díját a drámai filmek kategóriájában.

69 éves korában rákbetegségben meghalt David Bowie. Az énekes 18 hónap küzdelem után, családja körében hunyt el. A zenésztársadalom, a kritikusok közössége és a brit politika élvonalának szereplői egyaránt felsőfokú jelzőkkel emlékeztek meg a zenész, színész, producer és zeneszerző 5 évtizedet áthidaló munkásságáról. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját tartalmazó listáján a 39. helyre sorolta.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×