eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Böjte Csaba így fékezné a migrációt

A krízisben lévő országban kell segítséget nyújtani, hogy a menekülés helyett ott építsék fel a maguk társadalmát - mondta Böjte Csaba ferences szerzetes. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett előadásában úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy a kerítés megvédi az országot, de ő is kerítést épített volna.

A fejlődő országokból érkezők számára kellene létrehozni egy magyar tanítóképzőt, ahol felkészíthetnék a szakembereket arra, hogy később a saját országukban hathatós segítséget nyújtsanak a rászorulóknak - vélte Böjte Csaba szerzetes.

"Milyen szép lenne, hogy akár Afrikából vagy Ázsiából elhozzunk 15-20 fiatalt. Itt Magyarországon tanuljanak, végezzék el a tanítóképzőt. Készítsük fel őket arra, hogy az utcán élő afrikai, ázsiai gyerekekkel foglalkozzanak, a legszegényebbekkel. Utána segítsünk nekik visszamenni. Segítsünk egy olyan tanítóképzőt létrehozni, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az ő kezükből, akik képesek elmenni a nyomornegyedekbe. Amit én magam is próbáltam csinálni, ugyanazt a saját népükkel ott megtenni. Úgy gondolom, ezt meg lehetne csinálni. Nem hiszem, hogy olyan sok pénzbe kerülne."

Böjte Csaba hozzátette: ha tovább csökken a gyerekek száma Európában, akkor a kontinens egyszerűen beszippantja a máshonnan érkezőket.

"Képesek vagyunk-e nyitni. Nem hiszem, hogy a kerítés bennünket megvéd ilyen hatalmas tömegektől, annak ellenére, hogy én is kerítést építettem volna. Ha mi nem merünk családot alapítani, ha nem merünk gyereket vállalni, ha nem merünk az élet mellett dönteni, akkor Európa, mint egy légüres tér, beszippantja a máshonnan jövő embereket."

Böjte Csaba úgy vélte: a legnagyobb segítséget az jelentheti, ha az európai országok helyben próbálnak meg segíteni, hogy ezek a fejlődő régiók is felépíthessék a saját társadalmukat.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×