Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tavalyi zárszámadást kezdi tárgyalni a parlament

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés keddi ülésén kezd tárgyalni a kormány tavalyi költségvetés végrehajtásáról készített zárszámadásáról, majd egy a korrupció elleni fellépést segítő indítványról is vita kezdődik.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A zárszámadás, valamint az Állami Számvevőszék ahhoz kapcsolódó jelentésének általános vitája az első napirendi pontként szerepel. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számadása alapján a kiadási főösszeg 87 milliárd, a bevételi főösszeg 15 milliárd, míg az egyenleg 73 milliárd forinttal lett alacsonyabb a legutóbb tervezettnél.

Ezt követően tárgyalhatják meg a kabinet támogatott döntéshozatalról szóló előterjesztését. Balog Zoltán nemzeti erőforrások minisztere javaslata a polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódik. Támogatott döntéshozatalra az egyes ügyei intézésében, döntései meghozatalában belátási képességének kisebb mértékű csökkenése miatt segítségre szoruló nagykorú személy esetében kerülhet sor.

A nap további részében korábban tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáira kerülhet sor, így egyebek mellett ismét foglalkoznak azzal az indítvánnyal, amely felhatalmazná az önkormányzatokat a hajléktalanok kitiltására bizonyos területekről.

Utolsó napirendi pontként a kabinet panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló javaslatához szólhatnak hozzá a képviselők. Navracsics Tibor előterjesztésében bejelentővédelmi intézkedéseket tartalmaz a korrupció visszaszorítása érdekében. A kormány ígérete szerint a javaslat független kivizsgálási lehetőséget és teljes anonimitást biztosít a közérdekű bejelentést tevőknek.