eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Véget vetnek a zsibvásárnak - lapszemle

Puhulhatnak a letelepedési kötvény feltételei - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság arról számol be, hogy az FGSZ távozó vezérigazgatója igazgatósági elnök marad.

Egyelőre tíz magyar letelepedési államkötvényt jegyeztek le a külföldiek; bár a program csak nemrég indult, és több közvetítő cég még el sem kezdte a működést, máris puhulhatnak az igénylés feltételei - írta a Magyar Nemzet szerdai számában. A lap szerint a lehetséges ügyfelek észrevételei alapján változtatna a kormány a szabályokon, várhatóan szeptembertől.

Galambos Lajos, az elhárítás államellenes bűncselekmények miatt nem jogerősen elítélt volt vezetőjének védője szerint hajmeresztő eljárási hibák történtek a kémperben - írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint azonban a per során a védelem még nem talált kivetnivalót az ítélkezés folyamatában.

Budapesten akár szeptembertől véget érhet az Alkotmánybíróság tavalyi döntése óta a közterületeken kialakult illegális árusítási káosz - írja szintén a Magyar Nemzet. Augusztus végén elfogadhatja a Fővárosi Közgyűlés azt az új rendeletet, amelynek alapján gyorsan megszüntethető lesz a főváros több pontján, különösen a fő csomópontokban, a kiemelt parkokban és az aluljárókban mindennapossá vált zsibvásár - tájékoztatta a lapot Ughy Attila (Fidesz-KDNP). A fővárosi közterület-használati bizottság elnöke, városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok jelezte: a hivatal jogi szakemberei olyan megoldáson dolgoznak, amely törvényi felhatalmazás híján is hatékony eszközöket ad a hatóság kezébe. A rendteremtés kulcsának nevezte a zugkereskedők illegális áruinak elkobozhatóságát.

Export-előfinanszírozásra fordítja a BorsodChem Zrt. a cég és az Eximbank Zrt. között létrejött szerződés értelmében rendelkezésére álló 70 millió eurós (mintegy 21 milliárd forint) hitelkeretet - mondta a Napi Gazdaságnak Ting Csiang-seng, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója. A Wanhua-csoport megjelenése óta a vegyipari cég közel duplájára növelte termelési volumenét és jelentősen növelte itthoni árbevételét is. Ting Csiang-seng szerint a társaság közép- és hosszú távú tervei további jelentős árbevétel-növekedésről szólnak, ezen belül az export bővítése jelent kiemelt feladatot - e célt szolgálják az új többletforrások.

Zsuga János, aki nemrég fáradtságra hivatkozva lemondott a központi gázvezetékeket birtokló, a Mol tulajdonában lévő FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatói posztjáról, továbbra is a társaság igazgatósági elnöke marad - számol be róla a Népszabadság. A vezérigazgatói posztot a jövőben Fehér János tölti be, aki eddig a Mol kitermelési ágazatánál tevékenykedett.

Csak habtiszta szervezet kaphat egy százalékot - olvasható a Napi Gazdaságban. A lap emlékeztet: a szabályok szerint a civil szervezetek csak akkor kaphatják meg az adóhatóságtól az adózók által felajánlott egy százalékukat, ha nincs köztartozásuk. Jelenleg 965 szervezet nem felel meg a szigorított előírásoknak.

Jól teljesített a Volkswagen a második negyedévben - írja a Portfolio.hu. Az árbevétel és az üzemi eredmény is meghaladta az előző év azonos időszakában elért számokat, ráadásul minden fontosabb soron sikerült a cégnek túlszárnyalnia az elemzői várakozásokat. Ez elsősorban az új modellek népszerűségének volt köszönhető, ami jótékonyan hatott az értékesítésre, valamint a cég MQB rendszere is kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Gigantikus koronalyukat láttak a Napon - olvasható az Indexen. Sötétbe borult a Nap északi pólusa július 13 és 18 között, és videó is készült a különleges jelenségről. Az amerikai űrhivatal felvételén jól látszik, hogy a Nap légkörében létrejövő hatalmas sötét folt a csillag felszínének majdnem a negyedét beborítja. A jelenséget a Napra irányított SOHO űrszonda segítségével figyelték meg az űrkutatók.

Japánban véget érhet a II. világháború óta tartó alkotmányos pacifizmus, mely csak a békefenntartást és védekezést teszi lehetővé a szigetország számára - írja a BBC-re hivatkozva az Index. Shinzo Abe, a decemberben megválasztott, héjának számító miniszterelnök új katonai stratégiát szeretne, amellyel szembeszegülhetnek az Észak-Korea és Kína jelentette fenyegetéssel. A japán védelmi miniszter ennek megfelelően jelentős hadi fejlesztésekre tett javaslatot, a térség növekvő biztonsági feszültségeire hivatkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×