Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A Fidesz első igazi erőpróbája a Trianoni-szerződés évfordulója lesz"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon kimerült a váltógazdaság címmel közölt hétfőn elemzést honlapján a szélsőjobboldalnak az áprilisi választásokon várható előretöréséről a Le Monde diplomatique című francia külpolitikai havilap.

A választások nagy győztese minden valószínűség szerint a Fidesz lesz, de amennyiben nem kapja meg az alapvető reformok végrehajtásához szükséges kétharmados többséget, szüksége lehet "az idegengyűlölő, antiszemita, euroszkeptikus és egy tekintélyelvű rendszer bevezetését nyíltan képviselő" Jobbik támogatására - fogalmaz írásában a magyar származású Thomas Schreiber.

Az újságíró szerint félő, hogy a várható győzelem eufóriája után Orbán Viktor és kormánya komoly nehézségekkel találja szembe magát. A lakosságtól kért további áldozatok miatt a Fidesz jelenlegi népszerűsége nagyot zuhanhat, és még inkább megerősödhet a szélsőjobboldalé.

A Jobbik az újságíró szerint nem minősíthető egyszerűen neofasiszta pártnak. A magukat nemzeti radikálisnak mondó párt tagjai elsősorban a kommunista rendszer végén született generációhoz tartoznak, s az országnak olyan hátrányos helyzetű, sokáig szocialista irányítású északi és északkeleti megyéiből származnak, amelyek egy része átpártolt a szélsőjobboldalhoz. A Jobbik szimpatizánsa között ott vannak a Nagy Magyarország iránt nosztalgiázó "Trianon-mániások", de olyan fiatal technokraták is, akik Hugo Chávez venezuelai elnökért vagy Vlagyimir Putyin orosz kormányfőért rajonganak.

Ezek a fiatalok a roma problémáktól mentes, szociálisabb és erős magyar államról álmodnak. Schreiber szerint a magas bűnözési arányért felelőssé tett, diszkriminált romák népszerűtlensége a választási kampány egyik fő témája lett. A Jobbik vezetői ezen a téren élvezik a lakosság nem elhanyagolható részének támogatását.

Megfigyelők számára a szocialisták vereségéhez nem férhet kétség - írja Schreiber. Budapesten elsősorban a demokratikus normákat elvben tiszteletben tartó konzervatív Fidesz és a Jobbik közötti erőviszonyok alakulására kíváncsi mindenki. Év eleje óta a Fidesz azt hangoztatja, hogy nem az MSZP, hanem a Jobbik a legfőbb ellenfele, s "a középre húzás" a Fidesz diplomáciai aktivizálódásában is érzékelhető: Martonyi János volt külügyminiszter egyre többet tárgyal külföldön, például az Egyesült Államokban, és Orbán Viktor is gyakran utazik. A közelmúltban például a korábban ostorozott Oroszországban és Kínában járt - emlékeztet az elemző.

A lap szerint a Fidesz első igazi erőpróbája a Trianoni-szerződés 90. évfordulója lesz, amikor a miniszterelnöki tisztséget már valószínűleg Orbán fogja betölteni. A Magyarok Világszövetsége ugyanis arra számít, hogy a Jobbik az új Országgyűlés elé terjeszti törvényjavaslatát a trianoni évforduló, június 4. gyásznappá nyilvánításáról, valamint kezdeményezi a Szabadság téri szovjet emlékmű felszámolását és helyére a korábban ott állt Trianon-emlékmű visszaállítását.

Húsz évvel ezelőtt a Fidesz kivonult az ülésteremből, amikor 1990. június 4-én Szabad György, az új Országgyűlés elnöke a 70. évfordulón egyperces néma felállással kívánt tisztelegni. A kérdés az, hogy Orbán most hogyan fog reagálni. Ez főként akkor bizonyulhat kényes problémának, ha a Fidesz elnökének szüksége lesz hatalma gyakorlásához a Jobbik támogatására - írta a Le Monde diplomatique.