eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Milyen gazdaságpolitikai tervei vannak Orbán Viktornak?

Konkrét vállalásokat is megfogalmazott a vállalkozóknak a Fidesz elnöke az elmúlt hetekben. Orbán Viktor ugyanakkor arról is beszélt, hogy az euró bevezetésének céldátumát akkor kell megnevezni, amikor az már reálissá válik.

Nemzeti gazdaságpolitikáról és értékteremtő piacgazdaságról beszélt a Fidesz vezetője a részvételével megrendezett gazdaságpolitikai konferenciákon. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy magyar lábakon kell állnia a magyar gazdaságnak, amely az összefogásra és a munkára épül majd.

A politikus megismételte, hogy terveik szerint 10 év alatt egymillió munkahelyet hoznának létre, ezzel párhuzamosan pedig jelentősen csökkentenék az adóterheket.

A vállalkozások adóterheit 4 év alatt, a lakosságét 6 év alatt a régiós versenytársaink szintjére, majd valamivel az alá süllyesztjük - ezt vállalni tudja a következő kormány - mondta Orbán Viktor, aki hozzátette: támogatják azt, hogy szakmai és regionális tőketársaságok jöjjenek létre 2011-ben, tőke- és kamattámogatással, állami részvétellel, Nyugaton már ismert formák bevezetésével.

Orbán Viktor szerint le kell zárni azt a korszakot, amely azt üzente a vállalkozóknak, hogy "el lehet menni". A politikus hangsúlyozta, hogy haza kell hívni a vállalkozókat, és vissza kell adni a vállalkozás szó eredeti és pozitív értelmét.

A volt kormányfő azt is bejelentette, hogy gazdasági tényfeltáró bizottság felállításáról döntött a Fidesz. E testület vezetését Varga Mihály volt pénzügyminiszterre bízzák, és felhatalmazzák, hogy külső szakértők bevonásával kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását. Megjegyezte, hogy a részletes gazdaságpolitikai programot a tények teljes körű megismerése után tudják letenni az asztalra, korábban ugyanakkor több irányelvet meghatározott.

A kormányváltást követő hetekben azonnal hatékony programot kell indítani a magyar építőipar mielőbbi hatékony talpra állítása érdekében. Az új kormány állítsa helyre a fizetési fegyelmet, először 30. majd 8 napra le kell hozni az állami fizetési határidőket - hangsúlyozta.

Orbán Viktor az euró bevezetéséről szólva kiemelte, hogy csak akkor nevezik meg az időpontját, ha az reálissá válik.

Az ellenzéki politikus először február 18-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fórumán vett részt, majd március 2-án ellátogatott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi rendezvényére, most hétfőn pedig a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének konferenciáján szólalt fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×