Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mráz: A múlttal való szakítás nélkül igyekszik megújulni az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bőkezű osztogató programot hirdetett az MSZP miniszterelnök-jelöltje pártja kampánynyitó rendezvényen - véli a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: február végéig eldől, hogy az MDF-nek van-e esélye bejutni a parlamentbe, mivel a pártnak a kopogtató-cédulák összegyűjtés okozza a legnagyobb nehézséget.

A szocialistáknak nem kell a végrehajtás felelősségét mérlegelniük, ezért is hirdettek bőkezűen osztogató programot a kampánynyitó rendezvényükön - mondta a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez azért is érthető stratégia, mert a párt a kiábrándult választókat igyekszik megszólítani.

Az elemző hozzátette: szimbolikus jelentésű volt, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök, akinek nevéhez megszorító program fűződik, nem kapott szót az eseményen. Ez azt jelzi, hogy az MSZP megpróbál továbblépni az új jelölttel és az új programmal.

Az MSZP ugyanakkor úgy szeretne új erőként fellépni, és - kommunikációs eszközök segítségével - elfeledtetni az elmúlt időszak hibáit, tévedéseit a választókkal, hogy valójában nem szakított a múltjával. Ezt jelzi az is, hogy a kampánynyitón részt vett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is - jegyezte meg Mráz Ágoston Sámuel.

Hamar eldől

Bár később is lehet további kopogtatócédulát gyűjteni, február végére nagyjából eldől, hány jelöltje is lehet az MDF-nek, és eséllyel fut-e neki a választásoknak - vélekedett a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. A szakértő szerint a párt sorsa most, a választás nulladik fordulójában dől el, hiszen, ha nem tud 140-150 jelöltet állítani, minimálisra csökken az esélye arra, hogy bejusson a parlamentbe.

Mráz Ágoston Sámuel megjegyezte: az lett volna racionális, ha február 8-ig, az ajánlószelvények postázásáig a párt minden jelöltjét megnevezi, vagyis sikerül kialakítania a teljes együttműködést a Szabad Demokraták Szövetségével, a rossz menedzsment miatt azonban ez nem sikerült.

Az MDF tehát a logikus menetrend szerint kicsúszott az időből, ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen kudarcra van ítélve - fogalmazott a szakértő.

Megjegyezte: Dávid Ibolya határozottan kezelte a pártjában az utóbbi hetekben kialakult válságot: a párt lehetőségei szempontjából az egyetlen logikus lépést hozta meg, amikor abszolút fegyelmet követelt meg a jelöltjeitől

Az MDF kiesésének a szocialisták örülhetnének; egyrészt azért, mert a két párt szavazóbázisa nagy átfedést mutat, másrészt pedig, mert az MDF alapvetően az országos listáról, így a szintén nem túl jó állapotban lévő MSZP elől elszívva szerezne mandátumokat - fűzte hozzá a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Hanganyag: Hlavay Richárd