eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin

Mráz: A múlttal való szakítás nélkül igyekszik megújulni az MSZP

Bőkezű osztogató programot hirdetett az MSZP miniszterelnök-jelöltje pártja kampánynyitó rendezvényen - véli a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: február végéig eldől, hogy az MDF-nek van-e esélye bejutni a parlamentbe, mivel a pártnak a kopogtató-cédulák összegyűjtés okozza a legnagyobb nehézséget.

A szocialistáknak nem kell a végrehajtás felelősségét mérlegelniük, ezért is hirdettek bőkezűen osztogató programot a kampánynyitó rendezvényükön - mondta a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez azért is érthető stratégia, mert a párt a kiábrándult választókat igyekszik megszólítani.

Az elemző hozzátette: szimbolikus jelentésű volt, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök, akinek nevéhez megszorító program fűződik, nem kapott szót az eseményen. Ez azt jelzi, hogy az MSZP megpróbál továbblépni az új jelölttel és az új programmal.

Az MSZP ugyanakkor úgy szeretne új erőként fellépni, és - kommunikációs eszközök segítségével - elfeledtetni az elmúlt időszak hibáit, tévedéseit a választókkal, hogy valójában nem szakított a múltjával. Ezt jelzi az is, hogy a kampánynyitón részt vett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is - jegyezte meg Mráz Ágoston Sámuel.

Hamar eldől

Bár később is lehet további kopogtatócédulát gyűjteni, február végére nagyjából eldől, hány jelöltje is lehet az MDF-nek, és eséllyel fut-e neki a választásoknak - vélekedett a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. A szakértő szerint a párt sorsa most, a választás nulladik fordulójában dől el, hiszen, ha nem tud 140-150 jelöltet állítani, minimálisra csökken az esélye arra, hogy bejusson a parlamentbe.

Mráz Ágoston Sámuel megjegyezte: az lett volna racionális, ha február 8-ig, az ajánlószelvények postázásáig a párt minden jelöltjét megnevezi, vagyis sikerül kialakítania a teljes együttműködést a Szabad Demokraták Szövetségével, a rossz menedzsment miatt azonban ez nem sikerült.

Az MDF tehát a logikus menetrend szerint kicsúszott az időből, ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen kudarcra van ítélve - fogalmazott a szakértő.

Megjegyezte: Dávid Ibolya határozottan kezelte a pártjában az utóbbi hetekben kialakult válságot: a párt lehetőségei szempontjából az egyetlen logikus lépést hozta meg, amikor abszolút fegyelmet követelt meg a jelöltjeitől

Az MDF kiesésének a szocialisták örülhetnének; egyrészt azért, mert a két párt szavazóbázisa nagy átfedést mutat, másrészt pedig, mert az MDF alapvetően az országos listáról, így a szintén nem túl jó állapotban lévő MSZP elől elszívva szerezne mandátumokat - fűzte hozzá a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×