eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

Hatalmas viharokkal jön a hidegfront

Országszerte hatalmas viharokra kell számítani szombaton, hiszen egy markáns hidegfront éri el Magyarországot - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Jenki Szilvia hozzátette: pénteken még marad a kánikula.

Szombaton a reggeli órákban észak-északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely kelet felé vonul majd - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, aki hozzátette: a front érkezése előtt a keleti országrészben még hőség várható, 30-35 fok körüli hőmérséklettel.

Ehhez képest a nyugati megyékben már a reggeli órákban is inkább borongós idő lesz a jellemző, és egyre több felé várható majd eső, zápor, zivatar, sőt helyenként felhőszakadás és jégeső is kialakulhat - hangsúlyozta Jenki Szilvia.

Egyre több helyen megerősödik a szél, a Dunántúlon és a viharok körzetében pedig viharossá is fokozódhat. A széllökések sebessége helyenként a 70-100 kilométer per órát is meghaladhatja - figyelmeztetett a meteorológus, aki szerint az ilyen szélsőséges időjárás nem szokatlan július tájékán.

A vasárnap inkább a kirándulóknak kedvez majd: jelentős csapadék sehol sem valószínű, inkább csak keleten-északkeleten fordulhat elő helyenként záporeső, zivatar, viszont még sokfelé erős lesz az északnyugati szél.

A jövő hét elején már mérsékelten szeles idő lesz, és napról napra melegszik az idő, és ismét strandidő várható.

Pénteken még kánikula


Bár a hét utolsó munkanapján még kánikula lesz, nem dől meg a 39,7 fokos melegrekord, amelyet 1928-ban Túrkevén regisztráltak - mondta Jenki Szilvia, aki hozzátette: a tegnap érkezett gyenge hidegfront nem okozott számottevő lehűlést.

Legfeljebb keleten lehet egy-egy jelentéktelenebb záporra, esetleg zivatarra számítani - fűzte hozzá a meteorológus, hangsúlyozva: ilyen hőségben mindenképpen húzódjunk árnyékba, főleg 11 és 15 óra között a magas UV-B sugárzás miatt.

Aki a szabadban tartózkodik, használjon fényvédő krémet, viseljen kalapot és napszemüveget, és igyanak sok folyadékot.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×