eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

A kastélyok piaci hasznosításának kérdései

Nem hozta döntési helyzetbe a kulturális minisztert az a levél, amelyben a a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azóta elmozdított vezérigazgatója tíz, állami tulajdonban lévő kastély piaci hasznosításának engedélyezését kérte - mondta az a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Varga Kálmán hozzátette: a felsorolt épületek közül néhányat már korábban is megpályáztattak, a vállalkozások azonban rendre befuccsoltak.

Biankó csekket kért a kultuszminisztertől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója tíz kastély vagyonkezelői jogára, amikor június közepén azt írta Hiller Istvánnak, tegye lehetővé az állami tulajdonban lévő épületek piaci hasznosítását, mivel ez az egyedüli lehetőség arra, hogy megfelelő állapotba hozzák azokat - mondta az InfoRádiónak a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója.

Varga Kálmán szerint a levél tartalma minősíthetetlen. Mint mondta: a kulturális miniszternek mindenkor beleszólása van a védett értékek vagyonkezelői, használati vagy tulajdonjogának változásába, ehhez azonban döntési helyzetbe kell hozni. A vagyonkezelő nemrégiben, rendkívüli felmondással menesztett vezérigazgatója, Tátrai Miklós által aláírt szöveg azonban erre nem volt alkalmas.

Hiller István válaszlevelében éppen azt fogalmazta meg, hogy a döntéshez sokkal több információra van szüksége - magyarázta a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. Hozzátette: a nehéz helyzetben lévő állami műemlékállomány hasznosítását célzó koncepció már 2004-ben elkészült, vagyis, ha az MNV komolyan gondolta volna a kezdeményezést, ennek mentén kérte volna a kastélyok vagyonkezelői jogának átruházását.

Varga Kálmán hozzáfűzte: az MNV elődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság korábban néhány kastélyt már megpályáztatott, ezek a vállalkozások azonban rendre befuccsoltak.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója közölte: nem lát szakmai logikát a vagyonkezelő zrt. elkapkodott kezdeményezése mögött, arról csak sejtései vannak, hogy mi motiválhatta a szervezetet.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×