eur:
388.58
usd:
361.42
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Gyurcsány a hatalmi harcról: "Az MSZP erőssége a vezetőváltás képessége"

Javában dúl a hatalmi harc - mérte fel Gyurcsány Ferenc a pillanatnyi helyzetet pénteki blogbejegyzésében. A kormányfő új elemmel színesítette a palettát: saját - esetleges - menesztését a baloldal pozitívumaként állítja be, szemben a "vezérelvű" Fideszben tapasztalható gyakorlattal. Érdekes az összehasonlítás a 2004. őszi helyzettel, amikor Gyurcsány Ferenc vezetésével távolította el az MSZP az akkori miniszterelnököt, Medgyessy Pétert.

"Egyszerre folyik programvita - nagyon sajátosan - és hatalmi természetű vita is" - írja blogjában pénteken Gyurcsány Ferenc.

"Ami a hatalmi viszonyokat illeti, ez kívülről érdekesebbnek tűnhet, mint belülről - folytatja a kormányfő -. E téren úgy látom, jelentős eltérés van a bal- és a jobboldal között. A Fidesz vezérelvű párt, a vezérnek van pártja. Nálunk a pártnak és a baloldalnak van vezetője. Ott a vezér választ szabadon irányvonalat, helyetteseket, választókerületi elnököket, és még a jó ég tudja, ki mindenkit, nálunk fordítva. Nálunk a párt választja meg a vezetőjét. Mindig is fontosnak tartottam, hogy a párt érezze: ebben a döntésében nem köti semmi, csak a saját józan megfontolása, az, hogy mi a jobb a magyar baloldal számára. Én ezt a magyar baloldal erejének tartom. Olyan erőnek, amiből következik az alkalmazkodás képessége, és ebből származott az elmúlt két választási győzelem, és meggyőződésem, hogy a harmadik is ebből fog származni."

Érdekes, hogy a mostani kormányfő - akkor sportminiszterként - a Medgyessy Péter eltávolítása előtti hatalmi játszmában is sikerrel vetette be a világháló lehetőségeit. Medgyessy Péter 2004 augusztusában tervezte bejelenteni, hogy meneszti Gyurcsány Ferenc sportminisztert, korábbi bizalmasát, aki időközben vetélytársává lépett elő.

A kormányfői szándék azonban Medgyessy szabadsága idején nyilvánosságra került - nyilván nem véletlenül. A papíron vesztésre álló sportminiszter a szocialisták webes fórumán a Medgyessy Péter utódlására vonatkozó kérdésekre azt válaszolta: nincs oka annak, hogy az MSZP Medgyessy Péter utódjáról gondolkodjon. Jelezte: továbbra is Medgyessy a párt jelöltje a 2006-os választásokra is. Rövid időn belül nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a háttérben akkor már egészen más lépéseket készítettek elő.

A négy évvel ezelőtti események szintén összekapcsolódtak a pártelnöki poszt kérdésével. A közvélemény-kutatások szerint akkor három hölgy, Szili Katalin, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó volt a legnépszerűbb. Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Szekeres Imre gyengébb eredményeket mondhatott magának.

Az SZDSZ akkoriban is fontos szerepet játszott. Pozícióit 2004 nyarán erősítette, hogy az európai uniós választásokon viszonylag jól szerepelt. A liberális párt prominensei nyilatkozataikban többnyire élesen bírálták a Medgyessy-kormányt, és mielőbbi változást sürgettek.

Szerző: Kovács András István

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×