eur:
390.69
usd:
364
bux:
68302.21
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Schröder: Nem kell megijedni a népszerűtlenségtől

Mindegy, ki hajtja végre a reformokat, azok ellenállásba ütköznek - fogalmazott Budapesten Gerhard Schröder korábbi német kancellár. A Politikatörténeti Intézetben tartott előadásában az egykori szociáldemokrata politikus saját példáját is megemlítette, amikor maga kérte az előrehozott választások kiírását.

Minden országban a realitásokhoz kell igazítani a társadalmat - mondta Németország volt kancellárja. Gerhard Schröder szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a demográfiai helyzet változását. A szükséges intézkedéseket a skandináv államok már a kilencvenes években megtették, míg saját országa csak ebben az évtizedben fogott hozzá, de ezek a lépések néhány éven belül meghozták a gyümölcsüket. Az egykori politikus úgy vélte: nemcsak a szociális biztonságáról van szó, forrásokat kell felszabadítani az oktatásra és a tudományra is.

A német exkancellár nem kívánt konkrétan megnyilvánulni a magyar belpolitikai kérdésekben, így egy képzeletbeli államról beszélt, amikor az MSZP vezetői és a kormány holdudvarához tartozó hallgatóság részéről aktuálpolitikai témák kerültek napirendre. Gerhard Schröder közölte: nem konkrétan Magyarországra, hanem egész Európára jellemző, hogy a reformok konfliktusokkal járnak; ezeket azonban végre kell hajtani.

A populizmus kontra progresszív reformerek vitát firtató érdeklődésre a volt politikus azt mondta: mindegy, hogy a konzervatívok vagy a szociáldemokraták hajtják végre az átalakításokat, mindenképpen ellenállásba ütköznek.

Saját 2005-ös esetére emlékeztetve az exkormányfő úgy fogalmazott: az embernek bátrabbnak kell lennie, mint amit a közvélemény-kutatások indokolnak. Gerhard Schröder három évvel ezelőtt maga kérte az államelnöktől az új választások kiírását olyan nehéz helyzetben, amikor a szociáldemokraták igen alacsony támogatottsággal rendelkeztek, a kampányban viszont meg tudták értetni a választókkal, mi a célja a reformpolitikának. A végén elveszítették ugyan a választásokat, de csak kis különbséggel, azóta az országot kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíció vezeti.

"Ha azonban az ellenállás a saját párton belül érkezik és nincs meg az egység, akkor bármit lehet kommunikálni, nem lesz eredménye" - hívta fel a figyelmet a volt kancellár.

Gerhard Schröder szerint sokkal fájdalmasabb, ha a piac és nem a politika veszi kézbe a reformok végrehajtását.

"Nagyobb a kockázata annak, amennyiben az ember nem csinál semmit, minthogy hibákat követ el a kormányzás során, amiért megbüntetik a szavazók és így elveszíti a választásokat" - fejtette ki.

Az egykori szociáldemokrata vezető rámutatott: amikor kancellár volt, a saját pártjából is sokan kérték, hogy változtassa meg a programját, de erre nem volt hajlandó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×