eur:
390.47
usd:
364.17
bux:
68385.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ötletelés: mit lehet kezdeni a kábel- és táblatolvajokkal?

A kormány jelentősen szigorítaná a színesfém-kereskedelem szabályait, mert rendkívüli mértékben elszaporodtak a közszolgáltatásokat veszélyeztető, életveszélyt okozó bűncselekmények: a vasúti kábelek, közlekedési táblák vagy a köztéri szobrok ellopása. A piaci szereplők szerint nem a szigorítás, hanem az illegális kereskedelem felderítése, és az elkövetők felkutatása lenne a megoldás.

Akár már ősszel életbe léphetnek azok a jogszabályi változások, amelyektől a kormány a színesfém-kereskedelem átláthatóbbá tételét várja.

A tervezetről Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa elmondta: a fémkereskedelem és a fémhulladék-nagykereskedelem a jövőben csak üzletben lenne folytatható; a tevékenység beindításához ingatlan, vagy pénzügyi biztosíték kellene.

Az üzletekben naprakész nyilvántartást kellene vezetni vevőkről és a beszállított termékekről; az egyes tárgyak feldolgozásának korlátozását és hatósági engedélyhez kötését is előírnák, és biztonsági kamerákat is fel kellene szerelni.

Meg kell teremteni a folyamatos ellenőrzést, a nagyobb értékű tárgyakat pedig - például az emlékműveket, szobrokat - egyéni azonosítóval kellene ellátni a jogszabály szerint - jelentette ki Kondorosi Ferenc.

A Hulladékkereskedők Országos Egyesületének ügyvezetője azt mondta: egyetértenek a kormányzati javaslat szándékával, a színesfém-tolvajlások visszaszorításával, ugyanakkor a jogszabályok szigorítása csak a legális kereskedők helyzetét nehezíti, hisz ők már ma is számos előírásnak eleget tesznek.

Az illegális telephelyek felszámolásához a jogszabályok változása nem visz közelebb, mert az inkább rendőrségi feladat - jelentette ki Sárosi Eszter.

Az illegális kereskedelem felderítésének legegyszerűbb módja az lenne, ha az önkormányzatok felkeresnék a telepeket és megnéznék, hogy rajta vannak-e az engedéllyel működők listáján - mondta az ügyvezető.

A szövetség egyébként kifogásolja, hogy a szakmát nem vonták be a jogszabály-tervezet elkészítésébe, noha többször kérték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×