eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Semjén: Gyurcsánynak parlamenti felhatalmazása sincs a kormányzáshoz

Előrehozott választásokra lenne szükség, ugyanis Gyurcsány Ferenc hamarosan a parlament felhatalmazása nélkül kormányozhat - véli a KDNP elnöke. Semjén Zsoltot a parlamenti pártelnökök közül másodikként fogadta a Sándor-palotában az államfő, hogy megvitassa vele a belpolitikai helyzetet. Az ellenzéki politikus majdnem egy órát beszélt Sólyom Lászlóval elnökkel, akitől Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök-miniszterelnök csak fél órát kapott.

A jelenlegi kormány eddig a nép felhatalmazása nélkül kormányzott, és úgy tűnik, hogy most már parlamenti felhatalmazás nélkül fog - fogalmazott a kereszténydemokraták pártelnöke az államfővel való találkozóját követően.

Semjén Zsolt kifejtette: Gyurcsány Ferenc új programot akar az Országgyűlés elé terjeszteni, ami lényegében új kormányprogram. Rejtélyes azonban, hogy ez milyen viszonyban lesz a parlament által korábban elfogadottal, tehát erről is kellene szavazni a képviselőknek.

Az ellenzéki pártvezető közölte: a politikai agónia, amelyet kisebbségi kormányzásnak neveznek, nem vezet sehova. A problémákat nem oldja meg, ráadásul egyre mélyülő válsággal kell szembenézni, s ez mindenkinek rossz.

Ha együtt nem ment, miért menne külön-külön


Feltette a kérdést, hogy amit nem tudott a két kormányzópárt együtt megoldani, azt miért tudnák külön-külön. Semjén Zsolt szerint ezért a parlamentnek az emberek kezébe kell visszaadni a döntés jogát, azaz új választásokat kellene tartani.

A KDNP elnöke elmondta: a kormányzásnak stabil parlamenti többség és társadalmi támogatottság, valamint világos gazdaságpolitikai fordulat a feltétele. A politikus beszámolt arról is, hogy Sólyom Lászlónak bemutatta a Fidesz-KDNP szövetség programtéziseit, különös tekintettel a kereszténydemokraták családi adózásra vonatkozó elképzeléseire.

Semjén Zsolt előtt az államfő Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök-kormányfőt fogadta, aki azonban nem kívánt nyilatkozni a találkozóról a sajtónak.

A héten még Dávid Ibolya, az MDF, valamint Orbán Viktor Fidesz elnök látogat el Sólyom Lászlóhoz. A pártelnöki tárgyalások sorában Kóka János, a szabad demokraták elnöke lesz az utolsó, jövő hétfőn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×