eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

13,5 százalékos gázáremelést szeretne a Magyar Energia Hivatal

A második negyedévre 13,5 százalékos gázáremelést javasolt a Magyar Energia Hivatal - közölte Horváth J. Ferenc a hivatal elnöke egy budapesti szakmai konferencia szünetében.

A konferencián résztvevő Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára a gázáremelést firtató kérdésre diplomatikusan annyit mondott, hogy nem találtak szakmai kifogást a Magyar Energia Hivatal által készített és most közigazgatási egyeztetésen lévő javaslatban.

Az esetleges áremelés időpontjára vonatkozóan a MeH elnöke annyit mondott: a jogszabály csak azt határozza meg, hogy negyedévenként egyszer lehet változtatni, de a változtatás napját nem jelöli meg.

Horváth J. Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a piacnyitásig jó lenne ledolgozni a földgázszolgáltatás tényleges ára és a közüzemi ár közötti különbözetet.

Számítások szerint a földgáz nagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 30-40 milliárd forinttal "tartozik" a fogyasztó, miután a közüzemi ár nem fedezte a beszerzés árát. Utalt arra, hogy a korábban alacsonyan tartott ár miatt felhalmozódott elismert nagykereskedelmi veszteség beépül a fogyasztói árba.

Korábban a GKM annyit közölt a gázáremelés időpontjáról sajtóértesülésekre reagálva, hogy április elsejétől a lakossági gáz ára nem változik. Az áremelést legalább egy hónappal korábban be kell jelenteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×