eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Veres: eredményes volt az elmúlt másfél évben a kiigazítás

Veres János pénzügyminiszter szerint az elmúlt másfél évben végrehajtott államháztartási kiigazítás eredményes volt, megadja az esélyt arra, hogy az Európai Unió részéről Magyarországgal szemben indított túlzott deficiteljárás 2009-ben megszüntethető legyen.

A pénzügyminiszter ezt a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón mondta, hozzátéve: az elmúlt időszakban a korábban megbomlott államháztartási egyensúlyt sikerült jelentősen kiigazítani úgy, hogy a kormányzati szektor hiánya - uniós normák szerint - a GDP-hez mérten a 2006-os 9,2 százalékról tavaly 5,7 százalékra mérséklődött, az államháztartás 2008-as várható hiánya pedig a GDP-hez viszonyítva 4 százalék lesz.

Kiemelte: a kormány szeretné elérni, hogy még a tavasszal zárószavazásra kerüljön a közpénzügyi törvény. Ez a tervezett törvény a költségvetési gazdálkodást jelentősen át fogja alakítani úgy - részben a költségvetési hivatal felállításával -, hogy a magyar államháztartásban a deficit tartósan a maastrichti előírások által megkövetelt 3 százalék alá kerüljön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×