eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A sztrájk joga a közszolgálatban dolgozókat is megilleti

A MÁV Zrt. kedden a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult. A vasúttársaság amiatt kér jogorvoslatot, mert szerintük a szakszervezet nem tesz eleget a Munka törvénykönyvében meghatározott együttműködési kötelezettségének. Továbbá úgy vélik, hogy a sztrájkolók megsértik a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, és visszaélnek a sztrájkjoggal. Ivány Judit munkajogász az InfoRádiónak azt mondta, hogy a sztrájk joga a közszolgálatban dolgozókat is megilleti, és a tárgyalások sikertelenségének okát a bíróságnak kell megvizsgálnia.

Jogszerű keretek között, a jogszabályokban szereplő feltételek betartásával a közszolgáltató cégeknél is lehetséges a sztrájk, vagyis a MÁV Zrt. azon kifogása nem helytálló, hogy a sztrájk miatt nem tudja a közszolgáltatási tevékenységét ellátni a cég - mondta az InfoRádiónak Ivány Judit munkajogász.

Kifejtette: az elégséges szolgáltatás biztosítása olyan határ, ami alá nem lehetne menni a közszolgáltatások nem nyújtásával.

Az együttműködési kötelezettséget a Munka törvénykönyve az ott szabályozott jogok betartására és kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban írja elő, ami jóhiszemű magatartást, tisztességes tárgyalást, a mindennapos kapcsolatokban is elvárható magatartást jelent - közölte a munkajogász. Hozzátette: a sztrájktörvény is előírja ezt az együttműködési kötelezettséget.

Ez azt jelentheti, hogy a felek kompromisszumkészek és érdemben törekednek arra, hogy közelítsék álláspontjukat egymáshoz - emelte ki Ivány Judit.

A munkajogász hangsúlyozta: ha valamelyik fél ridegen ragaszkodik álláspontjához, akkor megállapítható elvileg a jogsértés is, ezt mérlegelheti a bíróság.

A sztrájkjoggal való visszaélés alatt azt kell érteni, hogy nem arra a célra használják, amire a jogalkotó ezt a jogot számukra biztosítja - fejtette ki.

Ha egy szakszervezetnek bérkövetelése van, és ez még teljesíthető is lenne, akkor még belefér a jóhiszemű, tisztességes joggyakorlásba - közölte a munkajogász.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×