eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin

Pokorni: Gyurcsány jövője a népszavazáson dől el

A Fidesz szerint a népszavazás új politikai kultúra megteremtésének lehetőségét hordozza, a referendum egy tisztább, igazabb politikai korszak első napja lehet - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

A népszavazás nem a múltról, hanem a jövőről szól, és egy új politikai kultúra megteremtésének lehetőségét hordozza, amelyben a szavaknak súlya, a tetteknek következménye van, és nem illik hazudni senkinek - közölte az ellenzéki párt politikusa.

Szerinte a Fidesz és a KDNP kezdeményezte népszavazás a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról jóval túlmutat majd a három konkrét kérdésen.

A kormány elfogadhatatlan eszközöket vetett be az elmúlt hónapokban, hogy megakadályozza a népszavazást - emelte ki Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke úgy vélekedett: a legsötétebb pillanat az volt, amikor a kabinet politikai eszközként használta az Országos Választási Bizottságot, amikor a testület az Alkotmánybíróság döntésével ellentétes határozatot hozott a tandíj ügyében.

Mint mondta, nem tudják, hogy az államfő mikorra írja ki a referendumot, de azt gondolja, örömteli és emlékezetes nap lesz, egy tisztább, igazabb politikai korszak első napja, ünnepnapja lesz.

Gyurcsány Ferenc jövője a népszavazáson dől el - mondta Pokorni Zoltán.

A KDNP is örül

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a köztársasági elnök által a népszavazás megtartására kijelölt március 9-ei időpontot - mondta a párt szóvivője.

"A KDNP üdvözli, hogy Sólyom László a legkorábbi időpontra tűzte ki a szociális népszavazást" - fogalmazott Halász Zsuzsa, aki indoklásként hozzátette: már eddig is rendkívül hosszú ideje húzódott ez az ügy.

A szóvivő szerint már régen meg kellett volna tartani a népszavazást.
Az ország már régen tú lehetne ezen az eseményen, ha egyes szervezetek és magánszemélyek politikai megrendelésre nem vetettek volna be minden eszközt a népszavazás megakadályozására - mondta Halász Zsuzsa.

Erre példaként az Országos Választási Bizottság és a szerinte az SZDSZ-hez közeli Kálmán László nyelvész tevékenységét említette.

Az MSZP-nek mindegy

Az MSZP-nek nem okozott meglepetést a dátum, tájékoztató kampányuk előkészítésénél számoltak március 9-ével, mint a népszavazás lehetséges időpontjával - mondta a párt elnökhelyettese.

Juhász Ferenc, a szocialisták népszavazási kampányának politikai koordinátora hangsúlyozta: tiszteletben tartják Sólyom László bejelentését.

Nyakó István pártszóvivő ehhez annyit tett hozzá, hogy a köztársasági elnöknek joga és kötelessége egy dátumot meghatározni, a törvényes keretek között.

"Nekünk bármelyik időpont alkalmas és megfelelő arra, hogy kifejtsük álláspontunkat" - közölte a szóvivő.SZDSZ: az időpont a Fidesznek kedvez

Racionális érvek szólnak amellett, hogy a köztársasági elnök március 9-ére írta ki a népszavazást, de be kell látni, hogy egy ilyen korai időpont a Fidesznek kedvez - reagált Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke Sólyom László döntésére.

A Fidesz ugyanis másfél évig kampányolhatott, és eközben több százmillió forintot költhetett el a választók meggyőzésére, míg az SZDSZ számára csak szűk másfél hónap marad, hogy a "nem" voksok mellett érveljen - mondta a liberális politikus.

Horn Gábor ennek ellenére úgy véli, hogy ez az idő is elegendő lesz számukra.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×