eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Aggasztó a budapesti közlekedési erkölcs állapota"

Európai uniós konferenciák és tanácskozások lesznek ugyan Budapesten, de a kormányközi csúcstalálkozók helyszíne Brüsszel marad a 2011-ben esedékes magyar EU-elnökség idején is. Balázs Péter volt uniós biztos az InfoRádiónak azt mondta: aggodalomra adhat okot a budapesti közlekedési erkölcs állapota.

Az egyetemi tanár kiemelte, hogy fél évig Budapestet tekintik majd Európa fővárosának, és sok delegáció érkezik majd Budapestre, de a közösség néhány éve a csúcsértekezletet már következetesen Brüsszelben tartja.

Így inkább kísérő eseményeket, például különböző miniszterek tanácskozásait hozhatják Magyarországra, ami nem szükségszerűen Budapestet jelenti, lehet házigazda például Tokaj, Szeged vagy valamelyik Balaton-parti város - fejtette ki Balázs Péter.

Konferenciákat is tarthatnak, a portugál elnökség idején Lisszabonban például Törökországgal foglalkozó tanácskozást rendeztek - tette hozzá.

A korábbi uniós biztos szerint ezzel együtt 2011-ben Budapestre viszonylag sokan jöhetnek majd, ha lesz elég konferenciaterem és szálloda.

Ha jól alakulnak a fejlesztések, akkor a főváros a magyar elnökség alatt olyan hírnévre tehet szert, amiből később jobban megélnek a szállodák és a konferenciatermek - vélekedett a szakember.

Aggasztó közlekedés

Kérdésre válaszolva Balázs Péter azt mondta: minden ilyen vállalkozásban benne van a kudarc lehetősége is, éppen ezért fontos például a közlekedés színvonala.

Az egyetemi tanár némileg aggasztónak találja például a budapesti közlekedési erkölcsöket, ami megnyilvánul abban, hogy egy piros lámpán még hárman-négyen átmennek, nem állnak meg a zebránál, vagy figyelmen kívül hagyják a záróvonalat.

Ez az erőből közlekedés kicsit a politikai életből szűrődik át a közlekedésbe, és nagyon káros, mert kiszámíthatatlan helyzeteket teremt - fogalmazott Balázs Péter, hozzátéve: átjárhatóvá, szerethetővé kellene tenni a várost.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×