eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Így sztrájkol egy kórház - képgaléria

A Heim Pál Gyermekkórházban 80 dolgozó sztrájkolt. A sztrájkolók azt mondják: az egészségügy gondjait nem oldják meg a magánbiztosítók, ettől az orvosoknak és az ápolóknak nem lesz több a pénzük, az ellátás ezért szerintük nem lesz jobb. A kórházban a betegek szerint nem okozott különösebb fennakadást a sztrájk.

A Heim Pál gyermekkórházban a beteg gyermekek azt sem tudták hogy sztrájk van. A három szakszervezetből egy csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A műtősszemélyzet is sztrájkolt, ezért csak a sürgős műtéteket végezték el reggel 8 és 10 óra között.

A kórházban - munkakörtül függetlenül - többen úgy gondolják: az egészségbiztosítási törvény nem hoz javulást az ellátásban.

Lápossy Árpád, a sztrájkbizottság elnöke szerint az egészségbiztosítási törvény, úgy ahogy van ostobaság.

Ferenczi Csaba műtő szakasszisztens pedig azt mondta: a hálapénz nem az egészségbiztosítási törvénytől fog megszűnni.

Szerinte ehhez két lépést kellene megtenni: tisztességes fizetést kellene adni az egészségügyi dolgozóknak, és olyan törvényeket beiktatni, amely kimondja, ha egyszer rajtakapják többet ne dolgozhasson az egészségügyben.

Úgy véli: a jogszabály az ellátás színvonalán sem javít, az ugyanis csak attól függ, milyen az egészségügyiek oktatása, és a szolgáltató felszereltsége.

<

Tilos a bemenet (fotó: InfoRádió - Molnár Anikó) (képgaléria)

A kétórás sztrájk nagy fennakadást nem okozott, mivel a volumenkorlát miatt amúgy is csökkentették a műtétek számát. A sztrájkolók azonban azt mondják, a kétórás munkabeszüntetés csak figyelmeztetés volt, és készek további lépésekre.

Hétfőtől a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok hirdettek határozatlan idejű általános országos sztrájkot a társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×