eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Durvuló szópárbaj a szakszervezetek és a MÁV között

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a MÁV minden lehetséges törvénysértést elkövet, csak hogy elmondhassa: a sztrájk alatt is járnak a vonatok. A közlekedési vállalat szóvivője azonban azt mondta: a szakszervezetek az élő fába is belekötnek.

Törvénysértést követ el a MÁV akkor, amikor a maximális 12 órás munkavégzésen felüli túlmunkára kötelezi a dolgozókat a sztrájk miatt - mondta az InfoRádióban a Liga Szakszervezetek, valamint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke.

Gaskó István hangsúlyozta: biztonsági okokból sok veszélyt rejt az is, hogy a vonatokat átvizsgálás nélkül engedik ki a pályaudvarokról.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is: az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a vasutasok is azt érzékelték, hogy vezetőik megfélemlíti őket vagy korlátozza alkotmányos joguk gyakorlásában.

Gaskó István közölte: eddig csaknem 30-40 ezer ember vett részt az országos, általános sztrájkban. Mint mondta, új belépők is vannak, többek között siófoki, orosházi és hódmezővásárhelyi köztisztviselők is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A MÁV cáfol

A MÁV szóvivője, Sigulinszky Tibor cáfolta, hogy megkerülnék a jogszabályokat, szerinte arról van szó, hogy "a szakszervezet az élő fába is beleköt". Kijelentette: most különösen figyelnek arra, hogy maradéktalanul betartsák a törvényeket.

A szóvivő bírálta a szakszervezetet azért is, mert még mindig nem sikerült megegyezni velük az elégséges szolgáltatásról. Erről hétfő délután tovább egyeztet a két fél.

Elmondta: Budapesten a főpályaudvarok a Déli kivételével megbénultak. A Keleti pályaudvar megtelt álló vonatokkal, és a Nyugatiból sem indulnak járatok, a közlekedő szerelvények ezért vagy a külső kerületek állomásairól, vagy a Déli és a Kelenföldi pályaudvarról érhető el.

Szeged térségében továbbra sem közlekednek a vonatok, mint ahogy Budapest-Vác között sem.

Sigulinszky Tibor közölte: az előre megváltott jegyek árát a MÁV teljes egészében visszafizeti, a bérletes utasoknak pedig részben megtérítik azon jegyek árát, amelyet egy másik közlekedési vállalatnál váltottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×