eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Medián: az emberek kétharmada támogatja a sztrájkot

A Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készült Medián közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 63 százaléka támogatja a sztrájkolókat. Korábban szintén a Medián a Liga Szakszervezetek felkérésére készített felmérést, ami hasonló eredményt hozott.

A Népszabadság azt írja, hogy november végén a Liga kérésére, most pedig a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készített közvélemény-kutatást a december közepére tervezett sztrájkról a Medián. A Liga december 17-től meghirdetett sztrájkját támogatók aránya mindkét felmérés szerint azonos, 63 százaléknyi, ami azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel a kormánypártiak körében is jelentős a sztrájkolókat támogatók aránya. A legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek 57 százaléka vélte úgy, hogy a munkabeszüntetés képes arra, hogy a kormányt döntéseinek megváltoztatására késztesse.

A Magyar Nemzet értesülése szerint továbbra is óriási gondok vannak az Országos Mentőszolgálatnál, mivel a túlóra korlátozása miatt decemberben számos körzetben több szolgálatban nem tudják személyzettel ellátni az esetkocsikat, emiatt veszélyben van a betegellátás. Erről egy neve elhallgatását kérő mentőállomás-vezető nyilatkozott az újságnak, hozzátéve: "hozzájárultak ugyan ahhoz, hogy a szabadságok egy részét átvigyük 2008-ra, de mivel túlóra nem képződhet, ezért több helyen továbbra sem tudják a kritikus pillanatokban az esetkocsikat szolgálatba állítani". Vidéki mentők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy akad olyan körzet, ahol ünnepnapokon vagy szilveszterkor nem lesz esetkocsi. Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke nem hallott arról, hogy bárki engedélyt adott volna arra, hogy a mentők a szabadságok egy részét átvigyék 2008-ra.

A Portfolio.hu interjút közöl Kopits Györggyel. A Monetáris Tanács tagja alapvetően pozitívan értékeli a Pénzügyminisztérium által kidolgozott költségvetési szabályrendszert. A szakértő kijelenti, hogy "a törvénykoncepció megfelel a jól tervezett szabályrendszerekkel szemben nemzetközileg elfogadott követelményeknek". Kopits György arról a hónapok óta húzódó vitáról, hogy a Törvényhozási Költségvetési Hivatal milyen formában, esetleg egy létező intézmény keretein belül jöjjön-e létre, leszögezi: "az intézménynek önálló arculattal kell rendelkeznie, ezért nem javasolt a beolvasztása más, már létező intézménybe, mint például az MNB-be, vagy az ÁSZ-ba."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×