A tárca az elkövetkező három hónapra 3 milliárd forintot különített el. A támogatásból alapanyagokra és az étkeztetéshez szükséges eszközökre juttattak a kórházaknak.
Az InfoRádió által megkérdezett kórházi vezetők szerint a minőségi javulás ezáltal érzékelhető lesz, ám úgy vélik: az ellátás más területein nagyobb szükség lett volna a kiegészítő támogatásra.
A budapesti Szent Imre Kórház főigazgatója szerint több és változatosabb ételeket tudnak majd készíteni. Az intézmény három hónapra 19 millió kiegészítő támogatást kapott az étkeztetés javítására.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója szerint vannak fontosabb kórházi területek is, ahol jobban jött volna az étkeztetés javítására szánt pénz. Csiba Gábor elmondta: a miskolci intézményben is ki kellett egészíteni a korábban megszabott étkezési keretet.
Az esztergomi Vaszary Kolos kórház gazdasági igazgatója szerint a kórházak eddig is több pénzt fordítottak a nyersanyagokra, hiszen napi 300 forint aligha elég a háromszori, normális étkezés biztosítására. A többletet az intézmények más forrásból teremtették elő.
Stróbl József hozzátette: félő, hogy a három hónap letelte után a kórházak nem kapnak majd elegendő pénzt a törvény által előírt, megemelt nyersanyagköltség fedezésére.
Hanganyag: Seres Gerda