eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szerencsi erőmű: a tokajiak szerint megkérdőjelezhető az eljárás jogossága

Mészáros László, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke szerint elképzelhető, hogy azért volt olyan gyors a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárása, mert a város jegyzője és az önkormányzat építési osztályvezetője tagja volt az építő cég felügyelőbizottságának.

Megkérdőjelezhető a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásának jogossága, mert ennek során a város jegyzője és az önkormányzat építési osztályvezetője még tagja volt az építő cég felügyelőbizottságának - mondta az InfoRádiónak a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.

Mészáros László kiemelte: elképzelhető, hogy ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen gyorsan és gond nélkül lezajlott az engedélyezési eljárás.

A Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke közölte: jogi lépéseket fontolgatnak, tanulmányozzák a lehetőségeket, de mindenképpen magyarázatot várnak a szerencsi önkormányzattól.

Szeretnék, ha az UNESCO vizsgálata az engedélyezési és eljárásbeli visszásságokra is kiterjedne - hangsúlyozta.

Mészáros László Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter felvetésére, miszerint helyi népszavazást kellene kezdeményezni, kiemelte: ez nem helyi kérdés. Az UNESCO kérte a magyar államot, hogy egy beszámolót készítsen arról, miként állnak az erőmű ügyek a tokaji borvidéken, így erre már a kormánynak kell megoldást keresni - tette hozzá.

Nemcsak a szerencsiek ügye az erőmű, hiszen kárát leginkább a Szerencs környéki településeken gazdálkodó és élő emberek látják - vélekedett a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.

Az országos területrendezési tervben elvileg az összes ilyen erőművet fel kell tüntetni, ez azonban nem történt meg - mondta Mészáros László.

A Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke kiemelte: sok dolog szól az erőmű megépítése ellen, amelyeknek döntő érvényűnek kellene lenniük. Reméli, hogy ezek elegendőek lesznek, ha mégsem, akkor a területrendezési terv alapján is továbbviszik az ügyet - tette hozzá.

Mit ismert, összeférhetetlenség miatt lemondott posztjáról a szerencsi szalmatüzelésű hőerőművet építő cég felügyelőbizottságának két tagja. Alapos okuk volt rá, ugyanis egyikük a város jegyzője, a másik pedig az önkormányzat építési osztályvezetője. A cég igazgatóságának elnöke azzal igyekezett menteni őket, hogy szerinte mindketten megfeledkeztek a szabályokról.

Az önkormányzat által maximálisan támogatott beruházást borászok, környezetvédők és politikusok is ellenzik, mert szerintük a kamionforgalom súlyosan veszélyezteti majd a Világörökség részévé nyilvánított tokaji borvidéket.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×