eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ferge: Az egészségügy kérdésében felnőttként viselkedik a társadalom

Ferge Zsuzsa szociológus szerint óriási hiba a több-biztosítós rendszer bevezetése, mert a magántőke célja a profitszerzés. A szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az állam nem képes megálljt parancsolni a magántőkének, ami viszont csak egy egyenlőtlen, kirekesztő rendszert képes fenntartani. Ferge Zsuzsa hozzátette: , ha a kormány nem vonja vissza az egészségbiztosítási törvénycsomagot akkor annak katasztrofális társadalmi következményei lehetnek.

A tőke oda megy, ahol profitot tud csinálni, nem véletlen tehát, hogy a laborokért Magyarországon is nagyobb verseny folyik, mint az elmegyógyintézetekért - mondta az InfoRádiónak Ferge Zsuzsa szociológus.

Ferge Zsuzsa úgy véli: a piacosított egészségbiztosítás úgy működik, hogy a befektetők különbséget tesznek a fizetőképesek és fizetőképtelenek között.

A szociológus jelezte: az európai civilizációs körben nagyon kevés olyan ország van, ahol jelentős szerepet ad az állam a magántőkének a finanszírozásban, ez legfeljebb a kiegészítő biztosításban jellemző.

Ferge Zsuzsa szerint naivitás azt mondani, hogy az állam garanciát tud vállalni arra, hogy a magántőke bevonása után nem sérül a szolidaritási elv.

"Világszerte az történik, hogy a globális piacok lényegesen erősebbek ma már, mint az egyes államok. Általában a piacok diktálnak a kormányoknak, akár látszik ez, akár nem" - jelentette ki a szociológus.

Sokan kimaradnak

Illúzió azt gondolni, hogy a több-biztosítós egészségügyi rendszerben mindenki biztosított lesz - véli Ferge Zsuzsa.

Az emberek vagy maguk után fizetnek, vagy az állam fizet helyettük, a szociológus szerint azonban az állam csak akkor finanszíroz, ha valamilyen garanciája van arra, hogy akire költ, az azt meg is érdemli.

Éppen ezért a magyar lakosság 2-4 százaléka kimarad a biztosításból - közölte Ferge Zsuzsa.

A szociológus úgy véli: azt sem lehet tudni, mi történik majd például a megelőzéssel, hiszen ebben van a legkevesebb pénz, az államnak pedig se stratégiája, se eszköze nincs arra, hogy a biztosítókat rákényszerítse a prevenció finanszírozására.

Ferge Zsuzsa szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a biztosítási alapcsomag meglehetősen képlékeny.

"A világ nagyon változik, az egészségügyi szükségletek és a beavatkozási módszerek is nagyon változnak. Nincs olyan alapcsomag, amely holnapra ne lenne más, mint ma volt" - mondta a szociológus, aki arra figyelmeztet: az már a magánosított biztosítóktól fog múlni, hogy az új eljárásokat finanszírozzák-e vagy sem.Összefogás és elutasítás

A rendszerváltás óta nem volt ügy, amely olyan mélyen felkavarta volna a társadalmat, mint az egészségbiztosítási rendszer módosítása - mondta Ferge Zsuzsa.

A szociológus úgy véli: a társadalom egyben az ügyben elkezdett felnőttként és szövetségesként viselkedni, hiszen az egyébként mindent átható politikai megosztottság az egészségügy kérdésében nem érvényesül.

Ez olyan figyelmeztető jel, amelyre az egyetlen értelmes reakció az egészségbiztosítási törvénycsomag visszavonása lenne, mivel elfogadásának beláthatatlan társadalmi és katasztrofális politikai következményei lennének - mondta Ferge Zsuzsa.

A szociológus szerint tervezet elfogadása a kormányzó pártok további bizalomvesztéssel szembesülhetnek, és azzal, hogy a választók a szembefordulnak a politikával.

Súlyos következmények

Ferge Zsuzsa elmondta: jelenleg nem tudnak lecsillapodni a politikai hullámok, ennek pedig mindenféle kiszámítható és kiszámíthatatlan következményei lesznek.

"Azt gondolom, hogy abból, ami eddig történt, és ami világosan kivehető a civil szerveződések és a szakszervezetek politikát elutasító összefogásából, hogy olyan közüggyé vált ez a dolog, amivel most semmilyen politikának nem érdemes szembemennie" - közölte a szociológus.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×