eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nagyobb hatáskört szeretne a kisebbségi ombudsman

A kisebbségi ombudsman tágítaná hatáskörét - a többi mellett lehetőséget szeretne kapni a szankcionálásra -, Kállai Ernő ezért kidolgozott egy ezt célzó koncepciót. Sok esetben hatásköri okból nem tud fellépni azokban az ügyekben, amelyekben hozzá fordulnak, holott azok igényelnék a beavatkozást.

Kállai Ernő szerint megérett a helyzet a kisebbségi jogok biztosának tevékenységét szabályozó törvény újragondolására. A szükségesnek tartott módosítások koncepcióját már kidolgozta és megküldte a pártoknak, de egyelőre semmilyen reakció nem érkezett.

Az idő most alkalmas lenne a törvénymódosítási javaslatok előterjesztésére, mert az úgynevezett zöldombudsman hivatalának megteremtése miatt "hozzá kell nyúlni" a biztosokról szóló jogszabályokhoz, és ha most nem sikerül változtatni, sokáig nem lesz rá mód - fejtette ki Kállai Ernő.

Egyenlőtlenség az ombudsmanok között

A biztos az InfoRádió kérdésére azt is elmondta, hogy jelenleg olyan egyenlőtlenségek vannak az egyes biztosok által védett területek között, ami indokolja is a legalább azonos hatáskört.

A zöldombudsman pedig még nagyobb erejű poszt lenne. Ehhez képest a kisebbségi ombudsmannak nagyon korlátozott a jogköre.

Számos beadványt emiatt kell elutasítania. Kállai Ernő hangsúlyozta: a kisebbségeknek maguknak is szükségük van arra, hogy saját ügyeikben olyan konszenzusos megoldásokra jussanak, amiket a politika már nem tud félresöpörni.

Évtizedes sérelmük például, hogy a mindenkori parlament 17 éve mulasztásos alkotmánysértést követ el, mivel máig nincs parlamenti képviseletük a kisebbségeknek.

A nemzetiségek összefogtak

A kisebbségi ombudsman összehívta a 13 nemzetiség képviselőit, akik saját kerekasztalukon eredményesen tárgyalnak, és ez már a politika figyelmét is felkeltette. Legutóbbi ülésükre már megfigyelőt küldött az Országgyűlés elnöke, a Miniszterelnöki Hivatal és a kisebbségi és emberi jogi bizottság is.

Kállai Ernő elismerte: az összefogás sokakat meglepett és vannak, akik tartanak attól, hogy az egyeztető fórum kormánybuktató erő lehet.

Sajtóinformációk szerint a pártok is úgy látják: amennyiben valaki meg tudná szerezni a kisebbségek támogatását, valóban erős tényezővé válhatna a politikai életben.

Saját működésére visszatérve Kállai Ernő kifogásolta, hogy nem kérdezték meg a gyűlöletbeszédről szóló törvényről. Leszögezte: hatásköre bővítésével is új lendületet, keretet szándékozna adni a kisebbségi jogvédelemnek a hatékonyabb érdekképviselet érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×