eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megemlékezések és rendbontás - napirend előtt a parlamentben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján a politikai pártok magatartása és a rendőrség fellépése volt a témája a szerdai napirend előtti felszólalásoknak a parlamentben.

Az október 23-i forradalom évfordulóján tartott megemlékezésekről és az esti rendbontásról beszéltek a képviselők a parlament vitanapján, a napirend előtti felszólalásokban.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke helytelenítette, hogy a miniszterelnök a Nagy Imre Érdemrendek átadásakor mondott beszédében saját hibáit az ország hibájának, saját bűneit az ország bűneinek állította be. Az ellenzéki pártelnök ugyanakkor úgy vélte, a Fidesz október 23-án képes volt a valódi számvetésre, ugyanis felismerte, hogy az utcai politizálás zsákutcába vezetett.

Eörsi Mátyás szabad demokrata politikus arról beszélt, hogy a nemzeti ünnepen a rendőrség fellépése szakszerű, határozott és törvényes volt.

Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár válaszában közölte: egy évvel ezelőtt nemcsak a rendőrség nem volt felkészülve, hogy ilyen erővel jelenik meg az erőszak, hanem a politikusok sem.

Horváth János fideszes képviselő arról beszélt, hogy 51 esztendő távlatában hogyan alakult volna Magyarország sorsa, ha 1956 októberében a forradalom nem kényszerül szabadságharcba a szovjet katonai beavatkozás miatt.

Szabó Zoltán szocialista politikus úgy fogalmazott: még mindig nem tudjuk méltósággal megünnepelni október 23-át. A szocialista politikus is azt mondta, hogy a rendőrség szakszerűen és arányosan lépett fel a tüntetőkkel szemben. Véleménye szerint az ellenzék továbbra sem hagyott fel a kettős beszéddel. Mindenkinek el kell döntenie, hogy elítéli-e az '56-tal vont hamis párhuzamokat, vagy maga is hamis párhuzamokat von - jegyezte meg.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×