eur:
388.52
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Horváth: 2009-ig nem emelkedik az egészségbiztosítási járulék

Az egészségügyi miniszter szerint 2009-ig biztosan nem emelkedik az egészségbiztosítási járulék mértéke. Horváth Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a jelenleginél nagyobb hatékonysággal működő új egészségbiztosítási rendszer megteremti majd a pénztárak költségét és nyereségét. Az egészségbiztosítás reformját tartalmazó törvénytervezetről folyamatosan zajlanak a szakmai és a koalíciós pártok közötti egyeztetések - tette hozzá.

2009-ig biztosan nem emelkedik az egészségbiztosítási járulék mértéke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Ágnes.

Az egészségügyi miniszter kiemelte: 15-20 múlva év szembe kell nézni azzal, hogy öregszik a társadalom, és meg kell vizsgálni, van-e elegendő járulékbefizetés, amiből el lehet látni a szükségleteket.

Horváth Ágnes szerint a magánbiztosítók színre lépésével nőni fog az egészségbiztosítási rendszer hatékonysága, és lesznek felszabadítható források, amelyek jobb ellátást és az egészségügyben dolgozók számára nagyobb díjazást tesznek lehetővé, egyúttal megtermelik a pénztáraknak a működéshez szükséges költséget és a nyereséget.

A tárcavezető kiemelte, hogy a pénztárak fejkvóta-típusú finanszírozást kapnak, így osztják újra a járulékbevételeket. Az szabályozott lesz, hogy egy pénztár mennyit használhat fel saját működésre, ez a jelenlegi tervek szerint 4 százalék - hangsúlyozta.

Horváth Ágnes úgy vélekedett, az új egészségbiztosítási rendszerben a pénztárak jobban megszervezik az ellátást, mint most, ugyanis mérik az intézmények minőségét, telefonos és személyes ügyfélszolgálat tartanak fent, valamint informatikai hálózatot üzemeltetnek.

Az egészségügyi miniszter közölte: sorban érkeznek a javaslatok az első egészségbiztosítási koncepcióhoz, amelyek végiggondolása után jövő hét végére kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat.

Horváth Ágnes elmondta: kisebb ellentmondások még vannak a jelenlegi dokumentumban, ezek feloldásához még egyeztetésre van szükség több miniszterrel.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×