eur:
388.52
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Ne legyen resti a Nyugati pályaudvar csarnokából!"

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke nem szeretné, ha resti lenne a Nyugati pályaudvar Eiffel-csarnokából, amelyből a kormányzati negyed tervei szerint kihelyezik a vágányokat, és kulturális-szórakozó hellyé alakítják. Mezős Tamás elmondta: egy kulturális jellegű átalakítást támogatni tudna, ám túlzásnak tartaná presszóasztalokkal megtölteni a teret.

A Nyugati pályaudvarral kapcsolatos tervekről egyelőre annyit tudni, hogy a vágányokat kijjebb helyeznék az Eiffel-csarnokból, ahol egy zárt közösségi teret hoznának létre, presszókkal, kiülős-teraszos részekkel.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke szerint a nyugat-európai mintákat kellene követni, ahol kivették a vasúti közlekedést a 19-20. század fordulóján épített fejpályaudvarokból, és kulturális célokra hasznosították az elegáns, jó minőségű épületeket.

A Nyugati esetében is el tudnám ezt képzelni, és nagyon boldog lennék, ha el lehetne érni a kulturális hasznosítást - hangsúlyozta Mezős Tamás.

A KÖH vezetője ezzel szemben határozottan ellenzi, hogy vendéglátó funkciót, a West Endhez kapcsolódó szórakoztató negyedet telepítsenek az Eiffel-csarnokba.

Ha a vendéglátás és a pályaudvar funkció együtt merül fel, az az én fejemben egybeesik a resti fogalmával, és isten ments, hogy valami ilyen funkció kerüljön a csarnokba - fogalmazott Mezős Tamás.

Lehet ott presszó, vagy étterem, de ez egy akkora csarnok, amit elég nehéz megtölteni 15 presszóasztallal, 115 asztal pedig sok lenne - tette hozzá.

A KÖH elnöke sokkal jobb megoldásnak tartaná, ha a vonatközlekedés teljesen megszűnne a Nyugatinál, a szerelvények ezentúl a Keleti pályaudvarra futnának be, mert így sokkal nagyvonalúbb megoldás születhetne a csarnokkal kapcsolatban is.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×