eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyházi kritika: "a piacnak nincs etikája"

Katolikus egyházi vezetők szerint aggályos, hogy a kormány az egészségbiztosítás átalakításánál nem veszi figyelembe a társadalmi szolidaritás elvének fontosságát. Egy keddi konferencián egyházi képviselők, egészségügyi szakértők és szakpolitikusok cseréltek eszmét az egészségügyi reform fő kérdéseiről.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Egészségügyi Bizottságának elnöke fenntartásait fejezte ki a kormány egészségbiztosítási koncepciójával kapcsolatban.

Beer Miklós elmondta: a profitorientált magánbiztosítók belépése miatt nem látják garantáltnak a szegényebbek megfelelő ellátásának biztosítását.

A váci megyéspüspök úgy vélte: a magyar egészségbiztosítási rendszer a szolidaritás elvén alapul, és ezt az alapelvet kell továbbra is szem előtt tartani.

"Mi ezt a legszebb hagyományt szeretnénk megőrizni, és féltjük ennek az örökségnek a sorsát a társadalombiztosítási reformnak jelzett folyamattól, és a több-biztosítós rendszer emlegetésétől, hangsúlyozásától. Nem látjuk annak biztosítását, hogyan tud a valóban beteg ember, a szegény ember biztonságban lenni, hogy ha profitorientált biztosítók vennék át a társadalombiztosítás szerepét" - fogalmazott Beer Miklós.

A püspök hangsúlyozta: társadalmi párbeszédre volna szükség az egészségügy átalakításáról, illetve az ehhez hasonló horderejű, alapvető kérdésekről.

Beer Miklós úgy fogalmazott: a jelenlegi koncepció réseket üt a szociális védőhálón, ami nagyon veszélyes, különösen a hátrányos helyzetűek számára.

"Etika nélkül nem működik"

Az egészségügyi átalakításról tartott konferenciát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, illetve a Faludi Ferenc Akadémia szervezte.

Az előadók között voltak egyházi személyek, szakértők és szakpolitikusok. A katolikus egyház képviselői az igazságosság és a társadalmi szolidaritás szerepének fontosságát hangsúlyozták.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának egyetemi docense kiemelte: az egyház szociális tanítása négy alapvető társadalmi értéket határoz meg, amelyet mindig szem előtt kellene tartani. Ezek az igazság, az igazságosság, a szabadság és a társadalmi szeretet.

Beran Ferenc az egészségügyi átalakítás kapcsán Adam Smitht idézve úgy fogalmazott: a piacnak nincs etikája.

Az egyetemi docens hozzátette: az egészségügyi ellátás nem működik alapvető emberi-etikai normák betartása nélkül.

A konferencián felszólaló szakértők egy alternatív javaslat kidolgozását sürgették, amelyet a kormány elé terjesztenének a jelenlegi koncepció helyett.

Ennek részleteiről voltak nézetkülönbségek, ám abban egyetértettek a résztvevők, hogy szélesebb körű társadalmi vitára, és a szakértők, szakmai szervezetek bevonására van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×