eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az elavult műszerek és a rossz beutalási rendszer miatt hal meg több tüdőrákos beteg

A beutalási rendszer hiányosságai és a sugárterápiás műszerpark elavultsága az oka annak, hogy a magyar tüdőrákos betegek nem kaphatnak európai színvonalú kezelést - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós hozzátette: jelentősen javíthat a helyzeten a tüdőrákkezelés onkológiai centrumokba való áthelyezése, de a túlélést csak a korai diagnózis segítheti.

A tüdőrák csak nagyon későn okoz tüneteket és panaszokat, általában akkor, amikor a betegség már nem operálható, mert életfontosságú szervekre terjedt át a tumoros folyamat, ezért is magas a halálozási arány - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Kásler Miklós hozzátette: a tuberkolózis szűrésére használt gépek nem alkalmasak a tüdőrák kiszűrésére a teljes lakosság körében, mégis fontos a vizsgálat, mert ennek segítségével mellékleletként korai stádiumú tüdőrákot is lehet diagnosztizálni.

A betegeknek így 15-20 százalékáról derül ki még korán, hogy tüdőrákjuk van, őket pedig meg is lehet operálni. Közülük kerül ki az a 10 százalék, aki túléli a betegséget - közölte a professzor.

Kásler Miklós elmondta: a magyarországi sugárterápiás műszerpark jelentős felújításra szorul, és hiányosságok vannak a beutalási rendszerben is.

A tüdőrákos betegek kezelését jelenleg felülvizsgálják - tájékoztatott a professzor, aki szerint a megoldás az, ha a betegeket a kialakulófélben lévő regionális komprehenzív onkológiai rákcentrumok veszik át, ez pedig néhány hónapon belül megoldható.

Ha beküldenék a jelenleg háromnegyed részben tüdőgondozókban kezelt tüdőrákos betegeket a radiológiai centrumokba, akkor őket már ma is be lehetne sugarazni - jelentette ki az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×