eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hárommilliárd forint értékű kaviárt foglaltak le

Illegálisan forgalmazott kaviárt és más, kaviárra emlékeztető élelmiszert foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

A két, magyar letelepedési engedéllyel rendelkező gyanúsított 25 milliós forgalmat bonyolított le, miközben csak a lefoglalt valódi kaviár eszmei értéke 3 milliárd forint.

A kaviár tokhal ikrájából készül, a legális kereskedésben ára az aranyéval vetekszik: kilója 500 ezer és 1 millió forint között mozog.

Természetkárosítás bűntette, csalás vétsége és bűntette, illetve fogyasztó megtévesztése miatt indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda két külföldi állampolgár ellen, akik cégük budapesti székhelyén eredeti orosz, védett tokhal ikrájából készült kaviárt, valamint kecsegeikrából és élelmiszeradalékból előállított készítményeket forgalmaztak - közölte Kapus Sándor.

A nyomozás vezetője az InfoRádiónak elmondta: a védett állatok eszmei értéke ikránként 10 ezer forint, vagyis a lefoglalt készletek értéke meghaladja a hárommilliárd forintot.

A tavaly januárban indult akció keretében a főváros öt üzletében, illetve a forgalmazó cég irodájában és a tulajdonosok lakásain 412 doboz kaviárt foglaltak le - emelte ki Kapus Sándor.

Hozzátette: 40 tégelyben volt igazi kaviár, a többiben kecsegeikrát, illetve vízből, zselatinból és halnyesedékből álló készítményt találtak.

A forgalmazott termékek összértéke meghaladta a 25 millió forintot, mivel a kereskedők három különböző áron forgalmazták azokat, értelemszerűen a legolcsóbban az élelmiszeradalékokból származókat - közölte a nyomozás vezetője.

A nyomozás során kiderült, hogy 155 étterem és kereskedelmi vállalkozás vásárolt a kaviártermékekből - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×