eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sarkozy: Trianon hosszan tartó sebet ejtett

A francia államfő szerint csak a reformok tehetik versenyképessé az Európai Uniót. A budapesti látogatáson tartózkodó Nicolas Sarkozy erről azután beszélt, hogy találkozott Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

Stratégia partnerség, védelem-, klíma-, és energiapolitika, valamint a mezőgazdaság átalakítása voltak az alappillérei a francia köztársasági elnök budapesti tárgyalásainak. Nicolas Sarkozy találkozott Sólyom László államfővel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Szili Katalin házelnökkel, Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Demszky Gábor főpolgármesterrel.

Nicolas Sarkozy több alkalommal kitért magyar származására budapesti látogatásán, valamint a közös francia-magyar történelemből is sokat idézett. A francia államfő így tett a Parlament plenáris üléstermében elmondott beszédében is.

"Annyi kötelék létezik Franciaország és Magyarország között. Nem feledem, hogy ez a kapcsolat fájdalmas pillanatokat élt át. Főleg az 1920-as trianoni szerződésre gondolok, amely hosszan tartó sebet ejtett."

A francia köztársasági elnök és Francois Fillon kormányfő országuk uniós elnökségének kezdetéig, azaz 2008. június 30-ig az összes európai fővárosba ellátogat. Ez a sorozat Magyarországon kezdődött.

Nicolas Sarkozy a francia elnökség szerepét abban határozta meg, hogy az összes tagország együtt cselekedhessen. Közölte: javasolja, hogy a decemberi Európa Tanács bízzon meg egy 10-12 tekinzélyes személyiségből álló csoportot, hogy gondolkodjon azon, 2020-2030-ra milyen Európát szeretnének, milyen küldetéssel.

A francia államfő hozzátette: nem új szerződést kell előkészíteni, hanem eszmét cserélni az európai projekt tartalmáról. Nicolas Sarkozy kitért a bevándorlás problémájára, amellyel összefüggésben sürgős és határozott fellépést szorgalmazott.A francia elnök hangsúlyozta: földrajzi helyzete miatt Magyarországnak kiemelkedő szerepe van Európában, és Franciaország is stratégia partnerséget szeretne kialakítani a magyarokkal.

Nicolas Sarkozy arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak valódi energiapolitikára van szüksége, és ebben Magyarország is fontos szerepet játszhat.

A francia államfő hangsúlyozta: támogatják a Nabucco gázvezeték tervét, arról azonban még nincs döntés, hogy abban milyen szerepet játszhat a Gas de France.

A közös agrárstratégia 2013 utáni elveiről a francia államfő kifejtette: Európának jobban, mint valaha erős mezőgazdaságra van szüksége, amely képes biztosítani Európa élelmiszeripari függetlenségét és biztonságát, hozzájárulni a világ élelmezési egyensúlyához, megóvni a vidék egyensúlyát, kivenni a részét a klímaváltozás elleni harcból és a környezet minőségének javításából.

Nicolas Sarkozy rámutatott, hogy a biztonság és a védelem Európájának valósággá kell válnia: "Nem arról van szó, hogy a védelem európai politikája helyettesítse az atlanti szövetséget, hanem arról, hogy két egymást kiegészítő rendszert hozzunk létre".

Gyurcsány, majd Orbán

A találkozón a reformok szükségessége mellett érvelt Gyurcsány Ferenc is. A miniszterelnök arról is beszélt: valamennyi uniós tagállam érdeke a közös energiapolitika, álláspontja szerint a terveket ehhez össze kell hangolni az oroszországi beszerzési útvonalakkal-, és beszerzésekkel.

A francia államfő egynapos látogatásán a Fidesz elnökével is találkozott. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Nicolas Sarkozy szimbolizálja azt a megújulást, amire Európának szüksége van.

A volt miniszterelnök kijelentette: Európának szellemi és gazdasági megújulásra van szüksége, amihez vezető személyiségek kellenek.

A francia államfő korábban Sólyom László köztársasági elnökkel tárgyalt.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×