eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nagyobb haszonkulcsot szeretnének a patikusok

Az első féléves adatok alapján idén körülbelül 10 milliárd forinttal csökken a gyógyszertárak forgalma. Ez főleg a vidéki, kis patikák helyzetét nehezíti meg annyira, hogy csődbe mehetnek, így a betegek ellátása is veszélybe kerül - állítja a Magyar Gyógyszerész Kamara.

Horváth Tamás, a szervezet elnöke elmondta: a csökkenés egyik oka, hogy az emberek az első félévben 9 százalékkal kevesebb gyógyszert vásároltak, mint korábban. Az elnök szerint ez annak tudható be, hogy 18-20 százalékkal kevesebben látogatják a háziorvosokat.

A gyógyszertárak bevételeit csökkentette az is, hogy egyes gyártók a termelői árakat is mérsékelték, így összegszerűen a patikai árrés is csökkent.

Bár ennek a gyógyszervásárlók valószínűleg örülnek, a gyógyszerészek már kevésbé.

Horváth Tamás úgy véli: növelni kellene a gyógyszertárak árrését, mert a kistelepüléseken tönkremehetnek a patikák. Arra nem tért ki, hogy csak a kistelepüléseken lévő, kevés nyereséget hozó patikáknak adná-e meg ezt a kedvezményt, vagy az ország minden gyógyszertárában árat emelne.

Eddig nagyjából 400 vidéki gyógyszertár kapott támogatást a fennmaradásához egy szolidaritási alapból. A kamara elnöke szerint azonban a nekik nyújtott összeg már nem fedezi azt a veszteséget, amit ebben az évben elszenvedtek.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×