eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Az intézkedés alá vont személy saját magát bilincselte meg"

Eddig összesen 39 rendőrrel szemben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség a tavaly őszi tüntetéseken tapasztalt rendőri törvénytelenségek miatt - mondta Falvai Zsolt, a szervezet vezetője. Ez idáig csupán egy rendőrrel szemben hoztak ítéletet, de az sem jogerős.

A tavaly őszi eseményekkel kapcsolatos rendőri túlkapások kapcsán eddig összesen 50 rendőrt azonosított, ebből 39 rendőrrel szemben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség - mondta Falvai Zsolt, a szervezet vezetője.
Emellett több eljárás jelenleg is folyamatban van.

Mint azt az ügyészség korábban közölte, csaknem 160 eljárást indítottak a bejelentések, illetve a hivatali kezdeményezések miatt. Falvai Zsolt kitért arra is, hogy az ügyészség munkáját megnehezítette, hogy gyakran nem találták a bűncselekmények sértettjeit-

A rendőrök ugyanis azonosító jelet nem, de sisakot vagy maszkot viseltek, illetve a rendőrségi hierarchia bizonyos szintje alatt a rendőrök nem segítették az ügyészség munkáját.

"Volt egy ügy, amelyben beazonosítottuk a rendőri alegységet, és kihallgattuk annak tagjait, és mit ad Isten: mindenki azt nyilatkozta az adott csoportban, hogy valamennyi rendőr hátul, illetve középen futott. Ez nyilván azt jelentette, hogy elöl senki nem tartózkodott. A másik eklatáns példája ennek az, hogy az intézkedés alá vont személlyel valóban ok kerültek kapcsolatba és ők intézkedtek vele, azonban mindegyikük tagadta, hogy tényleges kontaktusba került volna a személlyel. Ha ezt a gondolatsort tovább folytatom, akkor az intézkedés alá vont személy saját magát bilincselte meg" - mondta Falvai Zsolt.

Így többnyire testsúly és magasság alapján azonosította a rendőröket az ügyészség. Ezt a problémát egyébként Sólyom László köztársasági elnök is érintette az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, a Parlamentben mondott beszédében.

Az államfő úgy fogalmazott: nagyon kevés ügy jut el a bírósági tárgyalásig, mert az elkövetőket nem tudja azonosítani az ügyészség, és ebben a rendőrség egyáltalán nem együttműködő.

Erre Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter levélben úgy reagált: információi szerint a rendőrség minden kért adatot megküldött az ügyészségnek, és a eljárások tapasztalatai nem adnak okot arra a feltételezésre, hogy az elkövetők jelentős része büntetlenül marad.

A civilek elleni eljárások Falvai Zsolt, a nyomozó ügyészség vezetőjének indoklása szerint azért voltak gyorsabbak, mert a tanúk (a rendőrök) már adottak voltak, és sok gyanúsítottat már a helyszínen elfogtak.

Civilekkel szemben egyébként az eljárások közel felénél történt vádemelés, a többi esetben megszüntették az eljárást. Az eljárás alá vont rendőrök között egyébként csak egy volt, aki beismerő vallomást tett, igaz ez a civilek oldalán sem volt jellemző.

A tavaly őszi események kapcsán egyébként eddig csupán egy rendőrrel szemben született bírósági ítélet. Õt katonai bíróság védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és lefokozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×