eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány: "Megmondtam, a népszerűségi listák hátsó harmadában leszek"

A kormány programja nem változott. A kabinet most is azt képviseli, amit az Országgyűlés tavaly fogadott el - jelentette ki a miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a kormány programja három fogalomban sűríthető össze: egyensúlyteremtés, reformok indítása és fejlesztések megkezdése.

A hétfőn ismertetett 48 pontról a miniszterelnök azt mondta, hogy az egy munkaterv, amely világossá teszi a kormányzati prioritásokat.

Gyurcsány Ferenc közölte: nem fogadhatják el a szabad demokraták valamennyi liberális elképzelését, hiszen a kabinet nem tisztán liberális, hanem koalíciós, így természetesen meg kell jelennie a szociáldemokrata értékeknek is.

A két párt elképzeléseit kell egybegyúrni - tette hozzá, utalva arra, hogy a felsőoktatás reformjában ez "kiváló kompromisszummal" sikerült.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e január 1-jétől több-biztosítós rendszer, Gyurcsány Ferenc igennel válaszolt.

Bizonyos kérdésekben nincs vita az MSZP és az SZDSZ között. A két párt abban nem ért egyet, hogy a változás milyen sebességű legyen. A szocialisták lassú, a szabad demokraták gyors átmenetet szeretnének - mondta a kormányfő.

A fő kérdés, mennyire engedjük a piaci szereplőknek, hogy meghatározzák, miből eredhet a hasznuk. Ez olyan piac, ahol a magántulajdonosok kezét nem lehet elengedni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az állam nem adná át az árak, a járulékok mértékének, a szolgáltatások körének meghatározását.Bár a korábbi egészségügyi miniszter, Molnár Lajos szerint az egészségügy átalakítását fordítva kellett volna kezdeni, a miniszterelnök szerint, ha először a biztosítási rendszert próbálták volna meg átalakítani, akkor még mindig vitatkoznának erről, és nem történt volna semmi.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok ígéretük szerint kormányra kerülésük esetén visszaállítják az állami biztosítási rendszert, Gyurcsány Ferenc azt mondta: ha társaságot alapítanak a biztosítókkal, akkor a résztvevő felek képviselői megváltozhatnak, de a szerződést csak a két fél hozzájárulásával lehet módosítani.

A mostani ellenzék tehát felvethet változásokat a biztosítóknak, de a jogállam a másik felet is védi - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: még a törvényhozási többség sem elegendő bizonyos változtatásokhoz.

A kormány jelenlegi népszerűtlenségéről Gyurcsány Ferenc azt mondta: a választás másnapján megmondta, hogy pártja 20 százalékon fog állni, ő maga pedig valahol a népszerűségi lista utolsó harmadában lesz.

Ennek ellenére szavai szerint a szükséges lépéseket meg kellett tenni.

Emlékeztetett arra, hogy a vizit- és tandíj bevezetését százezres tüntetések követték Németországban is.

Nyugdíjreform - lassabb tempó

A mai nyugdíjak megőrzik értéküket, azokhoz a kormány nem nyúl. A változtatás csak azokat érinti majd, akik később mennek nyugdíjba - jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, sokan azzal vádolják, hogy a kabinet túl gyorsan halad, nem hagy időt az embereknek az alkalmazkodáshoz.

A nyugdíjreform ügyét hosszabban kell átbeszélni. A nyugdíj-kerekasztal ősszel hozza nyilvánosságra javaslatait, lesz módja az országnak a megvitatásukra - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc közölte: hasonló megbeszélések folynak az oktatás, a magyar iskola-ügy megújításáról is.A kormányfő közölte, hogy komolytalannak gondolja azokat a népszavazási kezdeményezéseket, amelyek az állampolgárok fizetési kötelezettségeiről szólnak.

Ha megkérdeznék a polgárokat: szeretnék-e, ha az áfa 10 százalékra csökkenne, a BKV-jegyek ára pedig a felére, akkor meglenne a többség - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy ha a referendum elutasítja például a tandíjat, akkor a kormány megtalálja majd a megoldást.

Utalt arra, hogy ha a felsőoktatástól elvesznek 20-30 milliárd forintot, akkor azt máshonnan kell pótolni: vagy el kell venni a pénzt egy másik területről, vagy a társadalom más rétegeivel kell megfizettetni az egyetemisták oktatását.

A tandíjnak köszönhető rendszer ma többet tud adni a nehéz sorból származó, jól tanuló diáknak, mint korábban - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: ha kiírják a referendumokat, akkor a kormány összes rendelkezésre álló eszközével magyarázni fogja a politikáját.

Ha kiírják a népszavazásokat, akkor majd előkerülnek a megoldási javaslatok is - mondta a miniszterelnök.

A tandíjról szólva kijelentette: ellenzékből könnyű azt mondani, hogy majd kifizeti az állam a felsőoktatás költségeit.

Európában, ahol ehhez az elvhez ragaszkodtak, ráfizettek, mert egyetemeik nem versenyképesek - közölte Gyurcsány Ferenc.

4

Arra a felvetésre, hogy a kormány népszerűsége a kis- és közepes vállalkozások körében jelentősen csökkent, a miniszterelnök beszámolt azokról a tervekről, amelyek ennek a rétegnek a felemelését szolgálják: a képzési programokról, a beszállítói láncok megszervezéséről.

Hozzátette: a bizalom lassan áll helyre, mivel a kormányzás első egy évének változtatásai az emberek hétköznapjait is megváltoztatták.

Szerinte azonban a következő három évben az intézkedések eredményeit látva helyre áll a kormány iránti bizalom.

Gyurcsány Ferenc, mint mondta, személyes felelősséget is érez a bizalom elvesztéséért. Az azonban nem igaz, hogy hazudtak a választóknak - tette hozzá. "Sokkal messzebb mentem el igazságban, mint az ellenfeleim" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: "tényszerűbben, őszintébben beszéltem az ország problémáiról". "Brutális őszinteség jellemzi, amit csinálunk - fogalmazott a kormányfő.

Kijelentette azt is, hogy 17 évnyi ripacskodás után először vannak az ország élén olyan politikusok, akik tudják, hogy mit csinálnak. Szavai szerint ehhez utoljára Bokros Lajosnak volt bátorsága, és ilyen jellegű változtatásokat a Polgári Magyarországért program fogalmazott meg.

Ez utóbbi kapcsán azonban azt mondta, hogy a Fidesz programja három évet élt, aztán sutba vágták, mert azt mondták, hogy nehéz.
Szavai szerint ma a költségvetéssel kapcsolatos bizalom kifejezetten jó, a forint erős, az ipari növekedés pedig jelentős.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a legnagyobb ellenzéki párt népszerűbb jelenleg, mint a kormánypártok, a választók az MSZP-t és az SZDSZ-t éppannyira kormányzóképesnek tartják, mint az ellenzéket.

Hozzátette: ma már nem elég nemet mondani mindenre, amit a kormány mond. Az egy pünkösdi királysághoz vezet, mindenre nemet mondani.

5

Gyurcsány Ferenc egy kérdés kapcsán azt mondta, hogy nincs szükség önálló rendészeti minisztérium létrehozására, mert ezen a területen nincs nagyobb szabályozás feladat.

Hozzátette: a rendőrségben most zajló változások ügye nem miniszteri szintű kérdés.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az elmúlt egy év történései meglehetősen sokat ártottak a rendőrségnek, amely "csak kisebb részét köszönheti magának".

Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy a jogsértések elkövetőit meg kell büntetni.

Arra a kérdésre, hogy az államfő szerint a rendőrség nem együttműködő az őszi zavargások során jogtalanul viselkedő rendőrök felderítésében, Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem osztja Sólyom László álláspontját.

Úgy vélekedett, hogy a köztársasági elnök sajtóhíresztelések alapján fogalmazta meg ezt a véleményét, anélkül, hogy részletes tájékoztatást kért volna.

A kormányfő szerint az őszi zavargások megrázták az országot, és ez alól az érzés alól a rendőrök sem voltak kivételek, őket is váratlanul érték az erőszakos események.

A miniszterelnök szerint nem lehet két mércével mérni, vagyis nem lehet csak azokért aggódni, akiket a rendőrök jogtalanul bántalmaztak, hanem meg kell védeni azokat a szocialista képviselőket is, akikre hétfőn a Parlament előtt támadtak rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×