eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még betegen is bemegyünk dolgozni

Az emberek inkább betegen is bemennek a munkahelyükre. Erre lehet következtetni abból, hogy meredeken csökkent az első félévben a betegállományban töltött napok száma.

A Népszabadság írja, hogy az első félévben meredeken csökkent a betegállományban töltött napok száma. A kirívó visszaesés állítólag az enyhe télnek is köszönhető, ám a több éve tartó csökkenésnek más oka van: kevesebben maradnak otthon egészségesen, miközben többen dolgoznak betegen. A változás egyik oka a folyamatosan szigorodó ellenőrzés. Az OEP korábban kimutatást készített azokról, akik túl nagy összegű juttatást vettek fel, és átfogó ellenőrzést végzett a visszaélések kiszűrésére. Mint kiderült, a 35 legnagyobb táppénzcsaló átlagosan fejenként és naponta 138 ezer forintot vett fel jogtalanul az OEP-től.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy júliustól elvileg - az európai uniós direktívának megfelelően - Magyarországon is minden fogyasztó választhat, melyik szolgáltatótól szeretné vételezni a földgázt. A gyakorlat azonban mást mutat. A várva várt nyílt piaci verseny egyelőre nem alakult ki. A lap munkatársa a Fővárosi Gázművek Zrt.-nél kísérelte meg az átállást. Ott azonban az ügyfélszolgálaton azt mondták: nem létezik még a gázszolgáltató-váltás procedúráját rögzítő szabályzat.

Az Index szerint "valami bűzlik Pécsett". Ugyanis a pécsi Európa Kulturális Fővárosa projektről nyilatkozók mondataiban az utóbbi időben kezd feltűnni valami bizonytalanság: talán nem készül el minden beruházás időben. Mivel Pécs kudarca nem csupán a szocialista városvezetés szégyene lenne, hanem az egész országé, a portál munkatársa megpróbálta kibogozni a szálakat, hol tart a 36 milliárd forintba kerülő, 70 százalékban uniós pályázati pénzből megvalósuló öt nagyberuházás. Az Index megállapítása szerint az ügy "mesének indult, de szomorújáték lehet".

A Világgazdaság közli, hogy a kormányzati hatékonyság romlását jelzi az elmúlt években Magyarországon a Világbank felmérése, amely 1996-2006 között próbálta évre lebontva számszerűsíteni a kormányzati munka minőségét és eredményét, hat területen. A hatékonyság itt a közszolgáltatások és a közigazgatás minőségére, a különféle szakpolitikák kidolgozásának és végrehajtásának a minőségére, valamint az azokhoz fűződő kormányzati elkötelezettség hitelességére utal. Hazánk esetében a leglátványosabban a politikai stabilitás romlott.

A Napi Gazdaságban olvasható, hogy miközben rég nem látott egyetértés alakult ki az egynapos sebészeti eljárások kiemelt finanszírozása tekintetében, egyre többen fogalmazzák meg kételyeiket. Többen úgy vélik, eddig a kórházak gyógyultan is bent tartották a betegeket, mostantól viszont azokat is az egynapos beavatkozásra ösztönzik, akiknél ez kockázatos lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×