eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem a latin nyelvű misézést, hanem egy régi liturgiát engedélyezett a pápa

Sokan félreértik azt a hírt, amely szerint XVI. Benedek pápa szombaton közzétett rendeletével ismét engedélyezte a latin nyelvű misézést azoknak a papoknak és híveknek, akik ezt kérik. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóiroda-igazgatója az InfoRádiónak elmondta: mindez egy régi liturgia ismételt engedélyezését jelenti. Szerdahelyi Csongor hozzátette: Magyarországon valószínűleg kevesen élnek majd a pápai rendelet által kínált lehetőséggel.

Nem a latin nyelvű misézést engedélyezte XVI. Benedek pápa szombati rendeletével, ugyanis a világ bármely, élő vagy holt nyelvén lehet misézni - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóiroda-igazgatója.

Szerdahelyi Csongor kiemelte: a pápai rendelet azt engedélyezte, hogy újra lehessen használni az 1970-es reform előtti, latin nyelvű liturgiát, ugyanis ezt sokan kérték.

Ez a misézés hosszabb volt és több részből állt, valamint a híveknek háttal mutatta be a pap - tette hozzá.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóiroda-igazgatója hangsúlyozta: Magyarországon is van igény és nosztalgia a szép és gazdag szertartás iránt, de a latin nyelv ismeretének szükségessége miatt nem válhat tömegmozgalommá.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×