eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már csak legyintünk a nyugdíjreform hallatán?

A nyugdíjrendszer reformjáról tanácskoztak szakértők a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. Az ülésen elhangzott, hogy az időskori jövedelemellátás jelenlegi rendszere nem muködtethető tovább.

A jelenlegi nyugdíjrendszer nem méltányos, nem egységes, kusza, merev és kiszolgáltatott a politikának, ezért jelenlegi formájában nem működtethető tovább - mondta a "Nyugdíj és időskor" elnevezésű kerekasztal ülésén a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban Matits Ágnes független szakértő.

A szakértő rámutatott, hogy az elmúlt másfél évtized állandó nyugdíjreformja miatt a legtöbben már csak legyintenek, ha az időskori jövedelem-ellátás szisztémájának újabb változtatási tervéről hallanak.

Matits Ágnes hozzátette: el kell dönteni, hogy kinek akarunk nyugdíjat adni: csak annak, aki nyugdíjjárulékot fizet, minél többeknek, vagy éppen mindenkinek.

Eldöntendő továbbá, hogy járulékfizetéshez kössék-e egyáltalán a nyugdíjjogosultságot, függjön-e a kifizetés a munkajövedelemtől, és ki fizesse be, illetve ki szedje be és ossza vissza a járulékot?

Kritikaként fogalmazódott meg, hogy a korábbi nyugdíjreformok - például az 1998-as - sokkal jobban koncentráltak az átmenet időszakának problémáira, mintsem a hosszú távú eredményekre. Matits Ágnes rámutatott: arra kell sürgősen választ adni, hogy mi legyen a nyugdíjrendszer feladata.

A kerekasztal résztvevőinek többsége egy rögtönzött szavazáson arra voksolt, hogy a nyugdíj külön sémákban ugyan, de egyszerre legyen jövedelempótlás és a végletes elszegényedés elleni küzdelem eszköze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×