eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Év végén már csak a sürgős eseteket tudják ellátni

Ha nem változik a teljesítményvolumen-korlát jelenlegi rendszere, az év végére egyes betegségtípusoknál már szinte csak a sürgős eseteket tudják ellátni - vélekedett a Népszabadságnak nyilatkozva Bodosi Mihály, a szegedi "várólista-bizottság elnöke.

Bodosi Mihály a Népszabadságnak azt mondta: az egészségbiztosítási pénztár kötelezően előírt költségtakarékosság miatt nem tudja finanszírozni valamennyi beteg kezelését, közvetlenül azután, hogy orvoshoz fordulnak. Várólisták alakulnak ki, melyek egy része országos, más részüket az egészségügyi intézmények helyben alakítják ki.

Ez utóbbiakról állítja a szegedi idegsebész-professzor, hogy egyes gyakori betegségtípusoknál idővel romlani fog a helyzet. Hogy mely várólisták a leghosszabbak, és ez milyen veszélyeket rejt, arról a Népszabadságban olvashatnak.

Az unióhoz 2004 óta csatlakozott tagállamok közül - Szlovénia kivételével - Magyarországon a legmagasabbak az adóterhek, a munkára rakódó terhekben pedig jóval az uniós átlag felett állunk - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Nemzet közöl. Az Eurostat egyúttal cáfolja a kormányfő által közölt korábbi adatokat: az uniós számok ugyanis magasabb adóterhet regisztrálnak, mint amiről Gyurcsány Ferenc beszél - fogalmaz a napilap.

Első fokon pert vesztett szerdán a Fővárosi Bíróságon a Centrum Parkoló Kft. a Figyelő című hetilappal szemben abban a sajtó-helyreigazítási perben, amelyet egy áprilisban megjelent, a céggel kapcsolatos politikai összefonódásokat megemlítő cikk miatt indítottak - olvasható az index.hu-n. Az írás alapján májusban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték.

Az Indexen három éve megírt, majd a Figyelő 2007 április végén közölt írása szerint "a Centrum tulajdonosi hátterében, úgy tűnik, több politikus is áll. Kupper Andrásnak (Fidesz) azonos nevű nagybátyja 75 százalék fölötti tulajdont szerzett a Centrum Parkoló Kft.-ben, de Somlyódy Csaba szocialista politikus is szerepelt a tulajdonosok között".

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy idő előtt startoltak az aratógépek. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint a kenyérgabona majdnem hatodát már learatták a termelők, az őszi árpa 90 százaléka már a raktárakban van, és az őszi káposztarepce 60 százalékával sincs már gond a földeken. Ez jól mutatja, hogy Péter-Pál napja már inkább csak a hagyományokban él úgy, mint az aratás kezdete. A lap szakértőket kérdez a várható keresletről, és a termelői árakról.

Finnországban a legjobb munkavállalónak lenni - legalábbis ha az évente biztosított fizetett pihenőnapok számát nézzük. Ott ugyanis az idén a "piros betűs" ünnepnapok és a munkáltató által kötelezően fizetett szabadnapok száma összesen eléri a 44-et, ez a legmagasabb érték a Mercer Human Resources Consulting felmérésében. Magyarországon európai összehasonlításban nincs különösebben sok fizetett pihenőnap - olvasható a Világgazdaságban. Az adatsor a világ 49 országára terjed ki, és a munkáltató által kötelezően biztosított éves alapszabadság mellett a "piros betűs" ünnepnapok számát is figyelembe veszi.

A hazai ingatlanbefektetési célpontok között természetesen vezet a főváros, azonban a nyár közeledtével fókuszba kerülnek egyéb vidéki területek, főként turisztikai célpontok is - olvasható a penzcentrum.hu-n. A portál azt vizsgálja: megéri-e a sűrűn látogatott üdülő- és fürdőhelyeken kiadási céllal ingatlant vásárolni, az ingatlanok értéknövekedésére számítva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×