eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Il Ferro után itt az Antiferro

Alap létrehozását kezdeményezte egy Antiferro nevű szervezet annak érdekében, hogy felkutathassák az autóreklámos Il Ferro cég mostani és előző tulajdonosát.

Magyarországon az orvosok az esetek alig több mint tíz százalékában döntenek az egynapos műtét mellett. Nyugat-Európában a tervezhető műtétek 40-70 százaléka után a betegek nem maradnak kórházban - olvasható a Népszabadságban. Magyarországon viszont az egészségbiztosító által finanszírozott több mint egymillió műtét alig több mint tíz százalékát végezték el ilyen módon. A veszteség a páciensek számára napokban mérhető, a társadalombiztosításnál - milliárd forintokban. A kórházak jól járnak: a befektetett betegek náluk eltöltött napjai után megkapják a tb-től az adott betegségcsoportra kalkulált összeget. Akkor is, ha adott esetben elvégezhették volna a műtétet ambulánsan is. Ennek a bizonyítása ugyanis meglehetősen körülményes. Az egészségügyi kormányzat inkább azzal próbálkozik, hogy jelentős mértékű pályázati pénzt bocsát rendelkezésre azoknak a kórházaknak, amelyek a megszüntetett aktív ágyaik miatt feleslegessé vált kapacitásaikat egynapos ellátással kötnék le. A Népszabadság szakértőket kérdezett az egynapos beavatkozások előnyeiről és hátrányairól.

Már ősszel visszavonhatja a kormány a központi közigazgatásban dolgozó valamennyi minisztériumi főosztályvezető vezetői státusát. Ez a köztisztviselők jogállásához benyújtott módosítás hatályba léptető rendelkezéséből derül ki. A Gyurcsány-kormány elképzelései szerint a jogszabály hatálybalépése után 15 nappal minden minisztériumi főosztályvezetőnek döntenie kell arról, beleegyezik-e, hogy az eddigi határozatlan idejű vezetői megbízását hatéves határozott idejűre módosítsák. Hogy mi lesz azokkal a főosztályvezetőkkel, akik erre nem vállalkoznak? - a többi között erről olvashatnak a Magyar Nemzet cikkében.

Alap létrehozását kezdeményezte egy Antiferro nevű szervezet annak érdekében, hogy felkutathassák az autóreklámos Il Ferro cég mostani és előző tulajdonosát - olvaható az index.hu-n. Az alaphoz fejenként 1000 forinttal társulhatnak a károsultak, így több millió is összegyűlhet, de pontosan nem tudni, mi lesz a pénz sorsa. Az Il Ferro lassan már az internetről is eltűnik.

Még az idén eldőlhet az iparűzési adó sorsa - írja a Napi Gazdaság. A vártnál korábban, június 28-án kezdi el tárgyalni az Európai Bíróság a magyar iparűzési adó ügyét, így már az ősszel ítélet születhet az adónemről. Nem számított ilyen korai időpontra Oszkó Péter sem, de a Deloitte elnöke szerint jó, hogy hamarabb lezárulhat az ügy. Arról, hogy júniusban mely indítványok kerülnek napirendre a gazdasági napilapban olvashatnak.

Vége a mesés áremelkedés időszakának: megállt a spanyol ingatlanok árának szárnyalása. A korábbi években számos külföldi vásárolt spanyolországi ingatlant, magyarok ezrei is, értékemelkedésre spekulálva - írja a Világgazdaság. Eddig számításaik be is váltak: alig néhány százalékos hitelkamat mellett villájuk, ingatlanuk értéke akár évi két számjegyű mértékben is emelkedett. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint azoknak érdemes megtartaniuk spanyolországi ingatlanjukat, akik üdülési célból vásárolták azt. Másoknak inkább Albániában, Montenegróban vagy Bulgáriában érdemes szerencsét próbálniuk. A spanyol piacon hosszú évekig túlkínálat várható. Spanyolországban a kitelepülni vágyó magyarok a 300-350 ezer eurós ársávban keresnek két hálószobás ingatlanokat. Mások értékesebbre, 600 ezer-1 millió eurósra cserélik korábbi ingatlanukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×